Zubin Mehta: Emotivna sećanja na prvi koncert u Beogradu

09.07.2021

07:05

0

Autor: Dejan Ćirić

Za svoj jubilarni 10. nastup sa Beogradskom filharmonijom, maestro je birao kraljevska dela simfonijske muzike, koja su ga nekad davno i opredelila za poziv dir

Zubin Mehta: Emotivna sećanja na prvi koncert u Beogradu
Copyright Zubin Mehta Tanjug/Miloš Milivojević

Nakon četiri godine od prethodnog koncerta koji je imao u Beogradu, proslavljeni dirigent Zubin Mehta (85), juče je pri susretu sa medijima sa velikim zadovoljstvom najavio jubilarni, 10. nastup sa Beogradskom filharmonijom u subotu, 10. jula, u Velikoj sali Kolarčeve zadužbine.

– Hvala lepo, dobar dan, kratko je na srpskom rekao maestro Mehta, a onda je na engleskom šaljivo dodao:

– To je sav moj repertoar, što je ispraćeno smehom prisutnih.

– Jako mi je drago da imam priliku da nastupam ovde nakon velikog broja otkazivanja. Danas smo imali probu i zaista, orkestar filharmonije divno svira, moram priznati, na nivou najviših standarda, što važi i za soliste. Kod Bramsa ima dosta solo deonica, i veoma sam zadovoljan kako zvuče – istakao je čuveni indijski dirigent, muzički direktor Izraelske i filharmonije Los Anđelesa.

Zubin Mehta Tanjug/Miloš Milivojević

Veliki maestro se prisetio kako je prvi put stigao u tadašnju Jugoslaviju 1958. godine, kao student na razmeni, sa kolegom Borislavom Paščerom, koji je otišao u Beč, a on je došao u Beograd. Evocirao je uspomene kako je doputovao vozom iz Liverpula, u januaru te godine, i odlazio do lokacije Jugokoncerta, koji je bio zatvoren, tako da je čekao sve vreme u taksiju da se otvori. Jedino ime koje je tada naučio bilo je upravo – Jugokoncert.

Svoj prvi koncert u Beogradu održao je 4. novembra 1958. u Kolarčevoj zadužbini sa Beogradskom filharmonijom.

– Ovde sam se zaista divno proveo, orkestar je bio jako fin prema meni. Kao mladi dirigent uvek dobijete priliku da vas pozovu jednom, ali baš i drugi put, to je već malo teže – opisao je utiske dirigent zapadne i istočne klasične muzike.

Zubin Mehta/Profimedia

Koncert na kome su na repertoaru bile kompozicije Kloda Debisija, Sezara Franka, Hektora Berlioza, imao je pristojan uspeh, i onda je tadašnji direktor Jugokoncerta organizovao turneju za Mehtu duž cele bivše Jugoslavije, kada je nastupio u svim većim gradovima – Skoplje, Sarajevo, Ljubljana.

Program za svoj 10. koncert sa Beogradskom filharmonijom odabrao je sam Mehta, u dogovoru sa direktorom Ivanom Tasovcem, a napomenuo je da je prvo bio plan da se izvede Betovenova „Pastoralna simfonija” i Šeherezada” kompozitora Nikolaja Rimskog Korsakova. Shvatio je, međutim, da ovde nisu nikada izvodili velikog Bramsa, tako da je želeo da promeni repertoar, pa će ovog puta, na program biti „Pastoralna simfonija” Betovena i Bramsova „Prva simfonija”.

Zubin Mehta/Profimedia

Slavni dirigent je trebalo da dođe u Srbiju 2018. godine, kako bi obeležio tačno 60 godina od prvog koncerta u Beogradu. Ideja je bila da izvedu upravo dve pomenute kompozicije, ali je program ipak promenjen.

– Moja osećanja prema orkestru i vašoj zemlji su uvek snažna, napredak Beogradske filharmonije sam uvek pratio sa velikim interesovanjem, i nova koncertna dvorana je nešto najbolje što je moglo da se desi za sve, i filharmoniju i vaš grad. Imate sjajan orkestar, divnu publiku, tako da zaslužujete bolju dvoranu – emotivno je pričao veliki dirigent.

Izbijanje pandemije teško podneo kao i svi ostali umetnici sveta. Otkrio je da je i sam bio bolestan, ali da je sada sve u redu. Naglasio je kako drugu godinu zaredom nije radio, jer je korona sve zaustavila, tako da su mu otkazane dve evropske turneje sa Berlinskom filharmonijom. Takođe, imao je u planu turneju po Kini i Japanu sa Izraelskom filharmonijom, koja je isto morala biti otkazana, te je priznao da je duhovno dosta propatio.

U junu 2020. godine, sa Florentinskim orkestrom, imao je prvi koncert u Italiji za manji broj publike, a pre dva dana je održao poslednji koncert u sezoni za gotovo prepunu salu.

Zubin Mehta i Beogradska filharmonija/ATA Images

Mehta kaže da veoma voli izvornu srpsku hranu koje se jako uželeo, a požalio se da u hotelu u kome odseda nema tih specijaliteta. Zato jedva čeka da ga direktor Tasovac danas izvede u neki lep restoran gde će dobiti hranu koju želi, sa osmehom i vidno raspoložen Mehta je zaključio druženje sa medijima.

Direktor filharmonjije Ivan Tasovac izjavio je da je velika privilegija za Beogradsku filharmoniju da bude jedan od odabranih svetskih orkestara koji su deo muzičke porodice maestra Zubina Mehte.

– Naša filharmonija nikada nije imala većeg prijatelja od gospodina Mehte i ovo je prilika da mu se zahvalimo na nesebičnoj podršci, ljubavi i znanju koju je podelio sa nama – istakao je Tasovac.

On je otkrio da se i ovog puta Zubin Mehta odrekao svog honorara, koji je svaki put bio upotrebljen za različite svrhe, od obnove muzičkih instrumenata Filharmonije, do podrške za američku turneju.

Ivan Tasovac ATA Images/Antonio Ahel

Poznata knjiga koju je Mehta napisao – “Partitura mog života – sećanja” (2006), za izdavača Beogradsku filharmoniju bila je izvanredan potez nesebične pomoći maestra, jer je sav prihod od prodaje tog dela otišao u “Fond Zubin Mehta”, koji je osnovan na inicijativu dirigenta za obnovu instrumenata.

Tasovac je podelio i novu vest – 4. jula je završen konkurs za idejno rešenje nove zgrade Beogradske filharmonije, koja bi trebalo da bude podignuta na Ušću, i do kraja avgusta će biti obelodanjeno čije je rešenje pobedilo.

Upravo na tom mestu je Zubin Mehta održao svoj prethodni koncert 25. juna 2017. godine kao veliki besplatni spektakl na otvorenom, pred više desetina hiljada ljudi, zaljubljenika u klasičnu muziku i repertoar kompozitora Ludviga van Betovena („Simfonija br. 5, Finale“) i Johana Štrausa („Radecki marš“).

Zubin Mehta/Profimedia

Osim navedenog prvog koncerta pre 63 godine, Mehta je nastupao 1968. sa Filharmonijom na Dubrovačkim letnjim igrama, zatim 2000. u Sava centru u okviru festivala BEMUS, na Kolarcu 2005, 2010, 2013. i 2015, ali i na festivalu u Dubrovniku 2011, kao i na Ušću 2017. godine.

Za svoj jubilarni 10. nastup sa Beogradskom filharmonijom, maestro je birao „kraljevska“ dela simfonijske muzike, koja su ga nekad davno i opredelila za poziv dirigenta.

Pročitajte još

Gala koncert Zubina Mehte i Beogradske filharmonije biće direktno emitovan na Drugom programu Radio – televizije Srbije, a sve karte su rasprodate.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike