Kompromisni dogovor: Poznat novi datum održavanja ovogodišnjeg Sajma knjiga

16.07.2021

08:46 >> 08:53

0

Autor: Dejan Ćirić

Izdavači su svesni da je moguće da sajam ne bude održan ukoliko se pogorša epidemiološka situacija, naglasio je Goran Vesić

Kompromisni dogovor: Poznat novi datum održavanja ovogodišnjeg Sajma knjiga
Copyright Sajam knjiga ATA Images

Ukoliko epidemiološki uslovi dozvole, 65. Beogradski sajam knjiga biće održan u tradicionalnom terminu, od 23. oktobra, zaključak je jučerašnjeg sastanka predstavnika Grada, Sajma i izdavača.

Sajam knjiga Foto: 24sedam/ Goran Sivački

Ovaj kompromisni dogovor usledio je posle najave tri najveće asocijacije izdavačkih kuća da ne mogu da prihvate prethodni predlog da se Sajam održi od 11. do 19. septembra.

– U ime Grada Beograda predložio sam izdavačima da se Sajam knjiga održi u tradicionalnom terminu od 23. oktobra. Ponudio sam da Grad subvencioniše deo zakupa štandova izdavačima imajući u vidu tešku situaciju u kojoj su se našli usled pandemije, a predložiću Ministarstvu kulture da i oni učestvuju u subvencionisanju zakupa – izjavio je zamenik gradonačelnika Goran Vesić, po završteku sastanka, prenose Novosti.

Goran Vesić Tanjug/Strahinja Aćimović

Vesić je najavio i da će Grad na sledećoj sednici Skupštine u Odbor Sajma knjiga imenovati jednog člana koji će predstavljati izdavače, što je bio i jedan od predloga izdavačkih kuća.

– Izdavači su svesni da je moguće da Sajam knjiga ne bude održan ukoliko se u oktobru pogorša epidemiološka situacija – naglasio je Vesić.

Predsednik Udruženja izdavača i knjižara Srbije Dejan Papić, kaže da je veoma zadovoljan postignutim dogovorom:

– Odlična je vest da je Grad spreman da pomogne izdavačima. Sada je na nama da vidimo kako će naše članstvo reagovati, pri tome, svesni smo i rizika zbog epidemije.

Pixabay/LubosHouska

Zoran Hamović, predsednik Udruženja profesionalnih izdavača, koji je sa Papićem prisustvovao sastanku, takođe izražava zadovoljstvo dobrom voljom Grada da se stvore bolji uslovi za izdavačke kuće.

– Konačnu odluku donećemo posle konsultacija sa svim našim članovima, što će biti vrlo brzo, za dan, dva – ističe Hamović.

Sastanku su prisustvovali i Ivan Karl, gradski sekretar za kulturu i Danka Selić, generalni direktor Beogradskog sajma.

Maja Gojković TANJUG/ DRAGAN KUJUNDZIC

Ministarka kulture i informisanja Maja Gojković oglasila se pre jučerašnjeg sastanka poručivši da je uputila pismo direktorki Beogradskog sajma Danki Selić i podržala predloge tri izdavačke asocijacije.

Pročitajte još

– U čvrstom uverenju da je zajednički cilj da manifestacija po kojoj su i Beograd i Srbija prepoznatljivi, bude što uspešnija i za izdavače i za posetioce, Gojkovićeva je pozvala Beogradski sajam da prihvate iznete predloge izdavača – navedeno je u saopštenju Ministarstva.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike