Aleksandar Gatalica odustao od trke za Ninovu nagradu: Ovaj sastav žirija smatram nekompetentnim

08.07.2021

09:33

0

Autor: Dejan Ćirić

Prošle godine na bojkot ovog priznanja pozvalo je čak 18 autora

Aleksandar Gatalica odustao od trke za Ninovu nagradu: Ovaj sastav žirija smatram nekompetentnim
Copyright Aleksandar Gatalica ATA Images/Milan Maričić

Svoj upravo objavljeni roman “Dvadeset peti sat“, pisac Aleksandar Gatalica neće ustupiti na čitanje žiriju Ninove nagrade.

Promo/Vulkan

– Novim, devetim romanom ne pristupam takmičenju za Ninovu nagradu – rekao je Gatalica i dodao:

– Sa svakim od prethodnih osam romana bio sam u konkurenciji za ovu nagradu, još od 1995. godine. Dva puta sam bio u najužem izboru, 1995. i 2008, a roman “Veliki rat” dobio je Ninovu nagradu 2013. godine. Ovaj sastav Ninovog žirija u više navrata ocenio sam kao nekompetentan, te ne vidim mogućnost da svoj novi roman “Dvadeset peti sat” ponudim na čitanje u ovim uslovima. Nadam se boljim vremenima za srpsku književnost i za Ninovu nagradu.

Aleksandar Gatalica Tanjug/Dragan Kujundžić

Pisac očekuje da će delo koje se pojavilo u izdanju “Službenog glasnika”, naći svoje čitaoce i bez preporuke ove nagrade. Gatalica se tako pridružio nizu autora, koji su se prethodno isključili iz trke za ovo priznanje. Podsetimo, 2020. na bojkot Ninove nagrade pozvalo je čak 18 autora – Vladimir Kecmanović, Vladimir Tabašević, Dejan Stojiljković, Đorđe Pisarev, Emir Kusturica, Igor Marojević, Laura Barna, Lidija Jelisavčić Ćirić, Ljubica Arsić, Marko Krstić, Milan Ružić, Miro Vuksanović, Muharem Bazdulj, Nikola Malović, Sava Damjanov, Slaviša Pavlović, Slobodan Vladušić i Franka Petrinović.

Prošle godine romane su iz konkurencije povukli Dejan Stojiljković, Igor Marojević, Slaviša Pavlović i Vlada Arsić, a potom su im se pridružili Predrag Mitrović, Stefan Mihajlovski i Milisav Savić.

Pročitajte još

NIN je ranije saopštio da će o romanu koji će dobiti sledeću nagradu početkom 2022. godine odlučivati dosadašnji žiri u sastavu Teofil Pančić – predsednik, Marija Nenezić, Branko Kukić, Ivan Milenković i Marjan Čakarević.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike