Ministarka kulture Maja Gojković podržala zahtev izdavača da se Sajam knjiga odloži

15.07.2021

11:54 >> 14:36

0

S druge strane, zamenik gradonačelnika Goran Vesić ponudio je danas izdavačima da bude održan u tradicionalnom terminu od 23. oktobra

Ministarka kulture Maja Gojković podržala zahtev izdavača da se Sajam knjiga odloži
Copyright ATAImages/Miloš Tešić

Ministarka kulture Maja Gojković podržala je predloge Udruženja izdavača i knjižara Srbije, Udruženja profesionalnih izdavača Srbije i Grupacije samostalnih izdavača da Sajam knjiga bude odložen za oktobar sledeće godine.

Gojković je pozvala direktora Beogradskog sajma Danku Selić da razmotri odluku da Sajam knjiga bude održan u septembru i podržala je izdavače u oceni da produkcija knjiga do termina planiranog za sajam neće biti pripremljena u skladu sa godišnjim planom, a što može dovesti do toga da ne bude dovoljno novih naslova.

Profimedia

Ministarka je ukazala na primedbu izdavača da bi sajam mogao da bude nedovoljno posećen, a time i ekonomski neopravdan za izdavače, navodeći da se te primedbe moraju ozbiljno razmotriti, posebno imajući u vidu da je prethodna godina zbog pandemije bila teška za sve koji rade u oblasti kulture.

Pročitajte još

– Iz svih ovih razloga, a u čvrstom uverenju da je zajednički cilj da manifestacija po kojoj su i Beograd i Srbija prepoznatljivi bude što uspešnija i za izdavače i za posetioce Gojković je pozvala Beogradski sajam da prihvate predloge izdavača – navedeno je u saopštenju Ministarstva za kulturu i informisanje.

 Vesic ponudio izdavačima da Sajam knjiga bude 23. oktobra

Zamenik gradonačelnika Goran Vesić ponudio je danas izdavačima da Sajam knjiga bude održan u tradicionalnom terminu od 23. oktobra.

Vesić je na svom Fejsbuk profilu nakon sastanka s izdavačima napisao da im je ponudio da im Grad Beograd subvencioniše deo zakupa štandova za Sajam knjiga, imajući u vidu tešku situaciju u kojoj su se našli usled pandemije koronavirusa, te dodao da će predložiti Ministarstvu kulture da učestvuje u subvencionisanju zakupa.

Dodao je da će Grad Beograd na sledećoj sednici Skupštine grada u Odbor Sajma knjiga imenovati jednog člana koji će predstavljati izdavače.

– Izdavači su svesni, pošto im je predočeno, da je moguće da Sajam knjiga ne bude održan ukoliko se u oktobru pogorša epidemiološka situacija. Želimo da u uslovima pandemije održimo tradiciju Sajma knjiga, jednu od najlepših koju ima naš grad – naveo je Vesić.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike