Poznat žiri Takmičarskog programa Sarajevo film festivala

20.07.2021

12:28 >> 13:11

0

Predsednica će biti velika glumica Jasna Đuričić, a festival će trajati od 13. do 20. avgusta

Poznat žiri Takmičarskog programa Sarajevo film festivala
Copyright Anđelina Džoli i Bred Pit u Sarajevu 2011. godine / Profimedia / Danko Stjepanovic / SIPA

Glumica Jasna Đuričić (predsednica), reditelj i scenarista Mike Cahill, rediteljka i scenaristkinja Lili Horvát, umetnička direktorka Viennalea – Međunarodnog filmskog festivala u Beču Eva Sangiorgi, te izvršni direktor u AFC – Austrian Film Commision Martin Schweighofer, članovi su žirija Takmičarskog programa – igrani film 27. Sarajevo Film Festivala koji će se održati od 13. do 20. avgusta.

Žiri / Promo / Sarajevo film festival

Predsednica žirija Jasna Đuričić

Jasna Đuričić diplomirala je glumu na Akademiji umetnosti u Novom Sadu, u klasi profesora Branka Pleše 1989. godine. Od 1990. do 2005. godine bila je stalna članica Srpskog narodnog pozorišta u Novom Sadu, gde je bila i prvakinja drame. Profesorica je glume na Akademiji umetnosti u Novom Sadu. Brojne pozorišne uloge u Srbiji i regionu donele su joj sve značajnije teatarske nagrade, među kojima se izdvajaju četiri Sterijine nagrade i Zlatni lovorov venac na MESS-u. Godine 2014. dodeljen joj je Dobričin prsten. Ostvarila je i niz zapaženih uloga na filmu i televiziji. Za ulogu u filmu “Beli, beli svet” reditelja Olega Novkovića dobila je Srebrnog leoparda za najbolju glumicu na Filmskom festivalu u Locarnu 2010. godine, a za istu ulogu osvojila je i nagradu za najbolju glumicu na Les Arcs Film Festivalu. Naslovna uloga u filmu “Quo vadis, Aida?” Jasmile Žbanić, donela joj je nagrade za najbolju glumicu na festivalima London Film Week i El Gouna Film Festivalu u Egiptu.

Promo / Sarajevo film festival

Mike Cahill, reditelj i scenarista, SAD

Michael Cahill rođen je 5. jula 1979. godine. Kao reditelj i scenarista potpisuje tri dugometražna igrana filma: “Druga zemlja” (2011), “Poreklo očiju” (2014) i “Sreća” (2021). Jedini je filmadžija koji je dva puta osvojio prestižnu nagradu Sloan na Sundance Film Festivalu. Takođe je bio urednik u dva muzička dokumentarna filma, “Laonard Cohen, ja sam tvoj čovek” i “Svi bulje: “The Police” iznutra”.

Robert de Niro na Sarajevo film festivalu / Profimedia

Lili Horvát

Rediteljka i scenaristkinja iz Mađarske

Lili Horvát rođena je 1982. godine, odrasla je u Budimpešti. Njen prvi igrani film “Dete srede” pobedio je u takmičarskoj selekciji Istočno od Zapada (East of the West) na festivalu u Karlovym Varyma 2015. godine. Usledila su priznanja širom sveta. Horvát je 2016. godine bila suosnivačica produkcijske kuće Poste Restante, koja je producirala njen drugi igrani film “Pripreme za zajednički život na neodređeno vreme”, premijerno prikazan na filmskom festivalu u Veneciji 2020. godine. Film je, među brojnim festivalima, predstavljen i na festivalima u Torontu i Busanu, i osvojio je mnoge vredne nagrade širom sveta. Nominiran je za Independent Spirit Award.

Pripreme za zajednički život na neodređeno vreme / Promo / Fest

Eva Sangiorgi, umetnička direktorka Viennalea – Međunarodnog filmskog festivala u Beču, Austrija

Eva Sangiorgi je spisateljica i filmska selektorka, živi i radi u Beču. Sarađivala je s različitim festivalima u Latinskoj Americi, a u Mexico Cityju je osnovala FICUNAM, festival na čijem je čelu bila do 2018. Bavila se i distribucijom filmova, a radila je i u filmskoj i televizijskoj produkciji.

Pročitajte još

Martin Schweighofer, Izvršni direktor u AFC – Austrian Film Commission, Austrija

Martin Schweughofer radio je kao filmski kritičar i uredik za umetnost u različitim periodima u Austriji do 1993. godine. Od 1993. je izvršni direktor u AFC – Austrian Films. Osnivač je i direktor Festivala austrijskog filma Diagonale. Jedan je od osnivača panevropske organizacije European Film Promotion (EFP) sa sedištem u Hamburgu, u kojoj je prvo obavljao funkciju potpredsednika, a od 2013. do 2019. bio je predsednik organizacije. Suosnivač je i dramski savetnik pozorišne trupe Theater im Kopf. Bio je član žirija na brojnim međunarodnim filmskim festivalima, među kojima se izdvajaju Buenos Aires, Kopenhagen, Dubai, Sydney, Solun, Trst, Wroclav, Yerevan i Zagreb.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike