Počinje proces digitalizacije Miroslavljevog jevanđelja: U planu i dokumentarni film

21.07.2021

10:06

0

Autor: Dejan Ćirić

U pitanju je najstariji sačuvan srpski ćirilični rukopis koji datira iz 12. veka

Počinje proces digitalizacije Miroslavljevog jevanđelja: U planu i dokumentarni film
Copyright Miroslavljevo jevanđelje/Profimedia

U Narodnom muzeju u Beogradu danas je potpisan sporazum povodom digitalizacije Miroslavljevog jevanđelja, najstarijeg sačuvanog srpskog ćiriličnog rukopisa.

Sporazum su potpisati potpredsednica Vlade i ministarka kulture i informisanja Maja Gojković, direktorka Narodnog muzeja u Beogradu Bojana Borić-Brešković, predsednik Srpske akademije nauka i umetnosti Vladimir S. Kostić i v. d. upravnika Narodna biblioteka Srbije Vladimir Pištalo.

Maja Gojković, Bojana Borić-Brešković, Vladimir S. Kostić i Vladimir Pištalo Tanjug/Tara Radovanović

Ministarka kulture Gojković je istakla da je je postupak digitalizacije nastarijeg ćiriličnog rukopisa važan za celu Srbiju, a posebno za stručnu javnost koja će se baviti njegovim proučavanjem.

– Miroslavljevo jevanđelje datira iz 12. veka i upisano je na Uneskovu listu na kojoj su i Teslini rukopisi, kao i druga važna kulturna dobra za našu državu. U 21. veku procesom digitalizacije imamo priliku da Miroslavljevo jevanđelje zaštitimo i učinimo ga dostupnijim dokumentom stručnoj i široj javnosti nego što je to bio slučaj do sada – kazala je Gojkovićeva.

Maja Gojković i Vladimir S. Kostić Tanjug/Tara Radovanović

Ona je istakla da je u planu snimanje posebnog dokumentarnog filma koji će govoriti o procesu digitalizacije Miroslavljevog jevanđelja i o njegovoj istoriji.

– Biće tu svedočanstva svih protagonista procesa digitalizacije. To je samo prva faza za koju će biti zadužen Audiovizuelni arhiv i centar za digitalizaciju SANU. Za drugu fazu digitalizacije iskoristićemo iskustva stručnjaka iz Evrope i sveta, a cilj celog procesa je da dođemo do vrhunskog fototipskog izdanja Miroslavljevog jevanđelja, što podrazumeva i raskoričenje ovog važnog istorijskog akta – rekla je ministarka.

Miroslavljevo jevanđelje/Profimedia

Bojana Borić-Brešković se zahvalila svim akterima procesa digitalizacije.

– Sarađujući godinama u procesu zaštite Miroslavljevog jevanđelja Narodni muzej i Narodna biblioteka Srbije brinu o izuzetno vrednom artefaktu – istakla je Borić Brešković.

Predsednik Srpske akademija nauka i umetnosti Vladimir S. Kostić naglasio je mogućnosti Audiovizuelnog arhiva i centra za digitalizaciju SANU.

– Garantujem da će SANU odgovoriti svojim obavezama na najviši tehnološki, stručni i kulturno-istorisjki način. Današnji sporazum verifikuje zajednički napor tri nacionalne institucije i ovo je prilika da se još malo bolje upoznamo i steknemo više poverenja jedni u druge. Ako digitalizacija Miroslavljevog jevanđelja ostane jedni naš zajednički poduhvat onda smo metu žestoko promašili – kazao je Kostić.

Maja Gojković, Bojana Borić-Brešković, Vladimir S. Kostić i Vladimir Pištalo Tanjug/Tara Radovanović

V.D. upravnika Narodne biblioteke Srbije Vladimir Pištalo nada se da će do kraja leta biti završen proces digitalizacije Miroslavljevog jevanđelja.

Pročitajte još

– Posebno se radujem dokumentarnom filmu o celom procesu koji će govoriti o važnom projektu od početka do kraja – rekao je Pištalo.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike