Zaboravljeni scenario pronađen u skladištu starog papira: "Nečista krv" sutra premijerno na Paliću

21.07.2021

11:24 >> 11:30

0

Autor: Dejan Ćirić

Publici će se pokloniti reditelj Milutin Petrović, kao i glumci Dragan Bjelogrlić, Nela Mihailović, Katarina Radivojević, Anđela Jovanović i drugi

Zaboravljeni scenario pronađen u skladištu starog papira: "Nečista krv" sutra premijerno na Paliću
Copyright Dragan Bjelogrlić, film "Nečista krv" Promo/Fame Solutions

Film „Nečista krv – greh predaka” reditelja Milutina Petrovića, imaće sutra svetsku premijeru na Festivalu evropskog filma na Paliću.

Kako je najavio festival, nakon prikazivanja u okviru Glavnog takmičarskog programa na Letnjoj pozornici, sutra uveče publici će se pokloniti Petrović, kao i glumci Dragan Bjelogrlić, Nela Mihailović, Katarina Radivojević, Anđela Jovanović i drugi.

Dragan Bjelogrlić, film “Nečista krv”/Promo/This and That produkcija

Film prati priču o Hadži Trifunu (Bjelogrlić), uglednom srpskom trgovcu, koji pokušava da očuva mir sa turskim vlastima, ali i održi svoj ugled i uticaj u Vranju, važnoj turskoj varošici u blizini granice sa oslobođenom Srbijom.

Anđela Jovanović, film “Nečista krv” Promo/This and That produkcija

„Nečista krv- greh predaka“ je snimljen na osnovu davno izgubljenog scenarija reditelja Vojslava Nanovića (1922-1983), nastalog po motivima dela Bore Stankovića (1876-1927), kog su Bjelogrlić i dramaturškinja Bojana Andrić pronašli u skladištu starih papira, a novu adaptaciju je uradila Milena Marković.

Katarina Radivojević, film “Nečista krv” Promo/This and That produkcija

Petrović je rekao Palićkom “Filmskom žurnalu” da je scenario sačuvan kao jedna požutela kopija iz vremena kad je seriju pripremao reditelj Žika Pavlović (1933-1998).

– Znao sam da je reditelj Miša Radivojević pričao da je to najbolji scenario koji je pročitao. Bio sam šokiran kada sam shvatio da je scenario, pisan sedamdesetih godina prošlog veka, i dalje vredan realizacije – rekao je Petrović.

Nela Mihailović, film “Nečista krv” Promo/Fame Solutions

Prema njegovim rečima, ovaj film je srpski vestern na južnjački način, jer je sredina 19. veka vreme najviše filmovano u okvirima vesterna, i onda ne može da se izbegne veza sa klasicima istorije filma, kakve su snimali reditelji Džon Ford i Sem Pekimpo.

Pročitajte još

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike