Zabranjen u Rusiji zbog oštrih kritika Putinove vlasti: Film „Gripa Petrovljevih“ danas na Paliću

21.07.2021

09:05 >> 10:54

0

Autor: Dejan Ćirić

Ovo ostvarenje je bilo u trci za Zlatnu palmu na nedavno završenom 74. filmskom festivalu u Kanu

Zabranjen u Rusiji zbog oštrih kritika Putinove vlasti: Film „Gripa Petrovljevih“ danas na Paliću
Copyright Film "Gripa Petrovljevih" Promo/Filmski festival Palić

Petog festivalskog dana, u sredu 21. jula, na Letnjoj pozornici na Paliću, u Glavnom takmičarskom programu, od 21 sat će biti prikazan film „Gripa Petrovljevih” Kirila Serebrenikova , a u 23 časa „Kopilot” nemačke rediteljke Ane Zohre Berahed.

Film „Gripa Petrovljevih” prikazuje dan u životu strip crtača Petrova i njegove porodice u postsovjetskoj Rusiji. Bolesnog od gripa, prijatelj Igor izvodi ga u dugačku šetnju, tokom koje vrludaju između realnosti i fantazije.

Film je bio u trci za Zlatnu palmu na nedavno završenom 74. filmskom festivalu u Kanu, a Serebrenikov je godinu i po dana proveo u kućnom pritvoru. Iako je sada na slobodi, jedan od vodećih ruskih reditelja nove generacije i veliki kritičar Putinove vlasti može da snima u svojoj zemlji, ali je prikazivanje njegovih filmova zabranjeno u domovini.

U filmu „Kopilot” Asli i Said se upoznaju na zabavi u studentskom domu. Asli je fascinirana Saidovom harizmom i samopouzdanjem. Dvoje studenata se tajno venčavaju iako se Aslina majka protivi vezi. Nakon nekog vremena Said nestaje a njegova odluka menja Aslin život – pre nego što uzdrma ceo svet.

U selekciji „Paralele i sudari”, u bioskopu Abazija na Paliću će biti prikazani filmovi „Unutrašnje ostrvo” Ru Hasanova iz Azerbejdžana (17 sati) i “Šta vidimo kad pogledamo u nebo?” gruzijskog reditelja Aleksandra Koberidžea (19 časova).

U filmu „Unutrašnje ostrvo”, koji je inspirisan istinitom pričom, emocionalno i fizički zlostavljani šahovski velemajstor beži na ostrvo naseljeno divljim konjima i jednim stanovnikom. “Šta vidimo kad pogledamo u nebo?” govori o slučajnom susretu na uglu ulice, koji dovodi do toga da se Liza i Đorđi zaljube na prvi pogled, ali pritom na njih pada zla čarolija.

Selekcija „Slovenija u fokusu“ će od 17 časova u bioskopu Eurocinema u Subotici predstaviti kratki dokumentarni film „Istorija biciklizma” Karpa A. Godine, nakon čega je na repertoaru dugometražno ostvarenje „Neću da budem luzerka” u režiji Urše Menart, o istoričarki umetnosti u kasnim dvadesetim, koja se bori za samostalnost i dostojanstvo u urbanom miljeu nezaposlenosti i prekomorskih migracija.

U okviru selekcije „Novi mađarski film“, u bioskopu Eurocinema u Subotici u 19 časova je na programu film “Toxikoma” reditelja Gabora Herendija. Ovo je priča o sudaru dva ega – mladog narkomana i cenjenog psihijatra, čiji se razgovori pretvaraju u svojevrsno nadmetanje.

U selekciji „Novi evropski dokumentarni film“, u 19 časova u Art bioskopu Lifka u Subotici biće prikazano ostvarenje „Antigona – kako se usuđujemo!” slovenačkog reditelja Janija Severa, svojevrsni politički esej o evropskoj demokratiji danas.

Film “Antigona – kako se usuđujemo!” Promo/Filmski festival Palić

Na istoj lokaciji, u selekciji „Eco Dox“, od 17 sati na repertoaru je film „Supa od jastoga” španskog reditelja Pepea Andreua i Rafe Molesa. U bioskopu Abazija na Paliću, publika će od 15 časova moći da pogleda pet filmova iz selekcije „EFA shorts“, a za 21 sat je zakazana specijalna projekcija dokumentarno-igranog filma “Sedam hiljada duša” Sanjina Mirića, o stradanju srpskih i ruskih vojnika i interniranih civila u austrougarskim logorima na teritoriji današnje Češke. U selekciji „Mladi duh Evrope“, na istom mestu će od 22 časa biti prikazano šest kratkometražnih ostvarenja.

Pročitajte još

Kao specijalne projekcije, u filmskom klubu Otvorenog univerziteta Subotica,  od 18 časova će biti prikazano šest filmova sa Međunarodnog festivala dečjeg i omladinskog animiranog filma MultiMost fest.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike