Jedan štand nam je zapao za oko na Sajmu knjiga: Da je najbolji - nije, da je nalepši - nije, da je veoma zanimljiv - jeste (FOTO)

27.10.2023

18:15

0

Izdvojili smo tri knjige koje mogu da zadovolje svakog pravog ljubitelja književnosti

Jedan štand nam je zapao za oko na Sajmu knjiga: Da je najbolji - nije, da je nalepši - nije, da je veoma zanimljiv - jeste (FOTO)
Copyright 24sedam

Sajam knjiga je jedna od retkih manifestacija na kojoj na jednom mestu možete naći pisce, domaće zvezde, dokoličare, đake koje je škola naterala da budu ovde, one koji su "zapucali" iz nekog mesta izvan Beograda i naravno one strastvene ljubitelje knjiga koji su došli po svoj sveti gral.

Tanjug/Rade Prelić
 

I sve njih možete prepoznati u gomili koja se ponekad kreće mravljim korakom, a ponekad vuče kao centrifuga. Oni koji godinama dolaze na Sajam svake godine će vam tvrditi da on odavno nije ono što je bio ali neće propustiti nijedan, ma koliko gunđali.

Ono što vam je zagarantovano na svakom Sajmu, bez obzira na to koliko para bilo u vašem džepu bez knjige izaći nećete. Jednostavno to se još nikom još nije dogodilo za sve ove godine.

24sedam
 

Ove godine na Sajmu učestuvje više od 400 izdavača. Nama je zapao za oko jedan. Da je najbolji - nije. Da je nalepši - nije. Da je veoma zanimljiv, po našem mišljenju - jeste.

Reč je o preduzeću Informatika iz Beograda koja zapravo nije izdavačka kuća, već se bavi informatičkim inženjeringom, a izdavaštvo je jedan mali deo poslovanja.

Mi izdvajamo tri knjige koje mogu da zadovolje svakog pravog knjigoljupca.

Pop Ćira i pop Spira

Stevan Sremac je napisao svima dobro poznati roman "Pop Ćira i pop Spira". Dogodovštine i život u jednom selu Banatu u ono divno vreme, svima budi lepa osećanja. Ova knjiga se izdvaja ilustracijama Vladane Likar Smiljanić.

Ona je poznata kao ilustrator za decu u listovima "Politikin Zabavnik" i "Mali zabavnik", kao i brojnim knjigama. Uradila je scenografiju i kostime za operu "Pop Ćira i pop Spira" u Srpskom narodnom pozorištu, a ono što je "preteklo" ostalo je za ovu divnu knjigu.

Značenje ikona - slika duhovne stvarnosti

Ikone su duboko ukorenjene u pravoslavnoj tradiciji, neizostavni su deo svake kuće, a koliko smo zaista upoznati sa istorijom i njihovim značenjem? Koliko zaista poznajemo umetnost njihovog nastajanja?

Knjiga "Značenje ikona- slika duhovne stvanosti" Aleksandra Manića na jednostavan i razumljiv način upozanje čitaoca sa tradicijom i svetom ikona.

Najpoznatiji ruski detektiv

Nikolaj Svečin, je ruski književnik iz Nižnjeg Novgoroda, jedan od najčitanijih u žanru istorijsko-detektivskog romana. On je stvorio najpoznatijeg ruskog detektiva Alekseja Likova. Kroz 31 roman razrešava stvarne i izmaštane zločine iz ruske prošlosti, smeštene u različite gradove, ali u istu epohu.

Informatika je štampala njegova dva romana "Zaveštanje protopopa Avakuma" i "Lov na cara" kao jedan. U knjizi "Lov na cara" imamo ilustrovanu rekonstrukciju atentata na  Aleksandra Drugog u Petrogradu 13. marta 1881. godine.

U knjzi "Zaveštanje protopopa Avakuma" vidi se mapa Nižnjeg Novgoroda krajem 1820.godine.

Bonus video:

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike