Kako sačuvati Davidove genitalije? Tužbe zbog intimnih delova Mikelanđelovog remek-dela koji se koriste na suvenirima (FOTO)

31.03.2024

18:45

0

Podigla se velika bura oko ove skulpture i njene eksploatacije

Kako sačuvati Davidove genitalije? Tužbe zbog intimnih delova Mikelanđelovog remek-dela koji se koriste na suvenirima (FOTO)
Mikelanđelov David - Copyright David, Mikelanđelo/Profimedia

Skulptura Davida, renesansnog umetnika Mikelanđela je jedno od najvećih remek-dela u istoriji umetnosti, koja je isklesana 1504. godine. Međutim, u savremenom dobu ova skulptura postala je "meta" turista i  komercijalizacije na različite načine.

Profimedia
 

Zato su pale i prve tužbe.Davidova skulptura sa fokusom na njegovim genitalijama pojavila se na magnetima za frižidere, i ostalim suvenirima u Firenci, koji turisti vrlo rade nose svojoj kući.

Ponižavajući odnos prema remek-delu

Stručnjaci smatraju da je ovo "ponižavajuće" za jedno remek-delo kao što je Mikelanđelov David. Zato je kancelarija državnog tužioca u Firenci pokrenula niz sudskih postupaka odnosno tužbi protiv onih koji zloupotrebljavaju ovo remek-delo, pozivajući se na italijanski kodeks kulturnog nasleđa, koje štiti umetnička dela od komercijalizacije.

AP Photo/Andrew Medichini
 

Direktorka Galerije Akademije Sesil Holberg jedna je od glavnih Davidovih braniteljki, a na osnovu njenog zahteva su i pokrenute tužbe, prenosi agencija AP.

Torbe sa motivom intimnih delova

Ona je tužila je časopis GQ Italia jer su na Davidovo telo montirali glavu modela i luksuznu modnu marku koja je lansirala torbe s motivom Davidovih intimnih delova.

AP Photo/Andrew Medichini
 

I drugi muzeji, pokrenuli su slične postupke kako bi zaštitili svoja remek-dela.

Sudske odluke, međutim, prema pisanju agencije AP, dovode u pitanje ustaljenu praksu da su prava intelektualnog vlasništva zaštićena određeno razdoblje pre ulaska u javnu sferu- umetnikov životni vek plus 70 godina, prema Bernskoj konvenciji koju je potpisalo više od 180 zemalja, uključujući Italiju.

AP Photo/Andrew Medichini
 

Postavlja se pitanje da li bi trebalo da institucije budu arbitri ukusa i u kojoj se meri ograničava sloboda izražavanja.

Hoćete li sprečiti umetnike poput Vorhola?

- To ne otvara samo pravna nego i filozofska pitanja. Šta znači kulturna baština? Koliko želite dati institucijama kontrolu nad idejama i slikama koje su u javnom domenu? - rekao je Tomas C. Danziger, advokat iz Njujorka.

AP Photo/Andrew Medichini
 

On je podsetio na poznatu seriju umetnika Endija Vorhola inspirisanu Leonardovom „Poslednjom večerom“.

- Hoćete li sprečiti umetnike poput Vorhola da stvore nešto na temelju nekog već postojećeg dela? - zapitao se ovaj pravnik.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike