Novi sjaj starog pariskog muzeja: Čuvar svih tajni Grada svetlosti

01.08.2021

08:44 >> 08:49

0

Autor: Dejan Ćirić

Stalnu postavku čini 2.600 slika, 20.000 crteža, 300.000 gravura i 150.000 fotografija, kao i 2.000 savremenih skulptura i 800 komada nameštaja

Novi sjaj starog pariskog muzeja: Čuvar svih tajni Grada svetlosti
Copyright Muzej Karnavale, Pariz/ Profimedia

Muzej Karnavale nalazi se pet minuta hoda od stanice metroa Sen Pol, i smešten je u dve impresivne, veoma stare zgrade. Velelepno zdanje s kraja 19. veka, tačnije iz 1888. godine je, nakon petogodišnje rekonstrukcije, nedavno ponovo otvoreno za posetioce. U prelepom prostoru dočekaće vas dragocena postavka koja svedoči o zanimljivoj i turbulentnoj istoriji Pariza.

Muzej Karnavale, Pariz/ Profimedia

Pariska svedočanstva

Muzej Karnavale je jedan od 14 pariskih muzeja. Stalnu postavku čini 2.600 slika, 20.000 crteža, 300.000 gravura i 150.000 fotografija, kao i 2.000 savremenih skulptura i 800 komada nameštaja. Izložena su i mnoga dela od keramike, kao i reljefi, razne kovanice, predmeti i suveniri, arheološki fragmenti.

Impresivnu kolekciju slika čine dela različitih autora, od renesanse do 20. veka. Mogu se videti pejzaži koji prikazuju istoriju i razvoj grada, i portreti značajnih ličnosti iz različitih perioda. Na samom ulazu se nalazi veličanstvena skulptura Luja XIV, a među eksponatima su mnoga umetnička viđenja rasta i transformacije Pariza.

Muzej Karnavale, Pariz/ Profimedia

Poseban deo postavke sadrži veliki broj slika Pariza, i omogućava pogled na ulice i spomenike grada – od šesnaestog do dvadesetog veka. Zanimljivi su i portreti značajnih ličnosti u istoriji francuske prestonice, prizori burnih i krvavih istorijskih događaja koji su potresali grad, kao i mirne scene iz svakodnevnog života ljudi iz različitih društvenih klasa.

Novi život muzeja

Muzej Karnavale je dugo bio zanemaren i u senci drugih pariskih institucija. Zbog tehničkih razloga zatvoren je za posetioce 2016. godine. Problem je bio i nedostatak prostora, te raspored brojnih predmeta u stalnoj postavci. U poslednjih pet godina u restauraciju muzeja uloženo je 55 miliona evra. Nova rešenja enterijera ekonomisala su prostor, i unela više svetlosti, a osmišljeno je i novo, kružno i hronološko kretanje kroz stalnu postavku.

Muzej Karnavale, Pariz/ Profimedia

Osvežen enterijer u prelepim zgradama i impresivna kolekcija ovog leta privlače veliki broj posetilaca, piše City Magazine. Ulaz u muzej je besplatan, a ulaznice se naplaćuju samo za izložbe koje se povremeno organizuju. Nedavno je otvorena izložba koja predstavlja radove francuskog fotografa Anrija Kartje-Bresona.

Fotografije Sene i Parižana

Breson je bio fotograf Pariza. Slike francuske prestonice koje zauzimaju glavno mesto u njegovom radu nastajale su spontano i bile rezultat umetnikovog lutanja po gradu svetlosti. Breson je radio i fotografije po narudžbini za evropske magazine, i potpisao mnoge foto-reportaže. Veliki fotograf, svedoče radovi predstavljeni na aktuelnoj izložbi, posebno je bio inspirisan prizorima sa obala Sene, i onima sa margina pariskog društva.

Pročitajte još

Izložba Bresonovih fotografija je otvorena 15. juna i može se pogledati do 31. oktobra ove godine.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike