Omiljeno unakaženo lice: Znate li kako je nastao Džoker? (FOTO/VIDEO)

01.08.2021

13:45 >> 17:14

0

Autor: Dejan Ćirić

Skoro 80 godina od svog debija, ovaj lik se promenio i videli smo evoluciju njegovog karaktera, ali sve je počelo jednim nemim filmom

Omiljeno unakaženo lice: Znate li kako je nastao Džoker? (FOTO/VIDEO)
Copyright Hit Ledžer/Profimedia

Kao što Supermen ima Leksa Lutora, Himen Skeletora, Spajdermen Zelenog goblina, tako je Betmen oduvek imao Džokera.

Zelena kosa. Bledo bela koža. Zli osmeh. Manijakalni smeh. Sve su to obeležja Džokera. Ali, šta je poslužilo kao inspiracija za jedan od najupečatljivijih negativnih likova u istoriji filma?

Hit Ledžer/Profimedia

Skoro 80 godina od njegovog debija, Džoker se promenio i videli smo evoluciju njegovog karaktera, ali sve je počelo jednim nemim filmom, piše nationalgeographic.rs. Kako je je objasnio Betmenov tvorac Bob Kejn, nemački glumac Konrad Vajd je bio inspiracija za Džokera od samog početka.

Sve je počelo 1940. godine kada su trojica umetnika – Bil Finger, Bob Kejn i Džeri Robinson, napravili svoje skice antiheroja. Još uvek postoje neslaganja oko toga ko je zapravo kreirao Džokera, ali je činjenica da je njegovo umetničko rođenje bilo plod ukrštanja lika Džokera sa karte i lica glumca Konrada Vejta iz filma „The Man Who Laughs“.

Konrad Vajd, film „The Man Who Laughs“/Profimedia

Baziran na istoimenom romanu Viktora Igoa, film govori o mladiću Gvinplejnu (Konrad Vajd), čiji je otac osuđen na smrt nakon što je uvredio kralja Džejmsa II Stjuarta. Ali porodična tortura se tu ne završava. Kralj je takođe naredio da se lice mladog Gvinplejna trajno preoblikuje i dobije groteskni osmeh.

Pročitajte još

Gvinplejn na kraju postaje putujući glumac koji zarađuje novac pokazujući svoje unakaženo lice znatiželjnoj publici, dok se ne zaljublji u slepu ženu po imenu Dea.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike