Provokativna komedija Srđana Dragojevića "Nebesa" među favoritima na festivalu u Lokarnu

02.08.2021

09:08

0

U Glavnom takmičarskom međunarodnom programu biće prikazano 17 filmova iz čitavog sveta koji će se takmičiti za glavnu nagradu festivala – Zlatnog leopa

Provokativna komedija Srđana Dragojevića "Nebesa" među favoritima na festivalu u Lokarnu
Copyright Film "Nebesa" Promo / FCS

Filmski festival u Lokarnu počinje 4. avgusta i na njegovom 74. izdanju će biti premijerno prikazana i ostvarenja naših autora – dugometražni igrani film “Nebesa” Srđana Dragojevića (u Glavnom takmičarskom programu), dokumentarni film “Rampart” Marka Grbe Singa (van konkurencije) i kratki švajcarsko-srpski film “Vesti” Luke Popadića (program “Leopardi budućnosti”).

U “Glavnom takmičarskom međunarodnom programu” biće prikazano 17 filmova iz čitavog sveta koji će se takmičiti za glavnu nagradu festivala – “Zlatnog leoparda” i druge prestižne nagrade.

Promo/Festival u Lokarnu

U ovoj selekciji se nalaze najbolji predstavnici savremene kinematografije, odabrani u skladu sa istorijom i tradicijom Filmskog festivala u Lokarnu. Pored Dragojevićevih “Nebesa”, u Glavnom takmičarskom programu našle su se nove režije Ejbela Ferare (“Nule i jedinice”), Aksel Roper (“Mala Solanž”), Lorenca Merca (“Duša zveri”), Aleksandra Zeldoviča (“Medeja”), Pitera Brunera (“Lucifer”)…

Film “Vesti”/Promo Festival u Lokarnu

Novi film Srđana Dragojevića je priča o čudima. U pitanju je neobična i provokativna komedija o izazovima hrišćanstva u 21. veku i o tome kako prava, autentična čuda poslata ljudima sa nebesa danas kod njih mogu da izazovu zabunu i, često, suprotan efekat. Scenario za film “Nebesa” je zasnovan na prozi Marsela Emea (1902-1967) i kombinuje crnu komediju sa elementima fantastike. Radnja prati isprepletene sudbine šest glavnih likova u tri različita vremenska perioda. Svetska premijera “Nebesa” je zakazana za 5. avgust, a reprize na fesitalu će biti 6. i 7. avgusta.

U jednosatnom dokumentarnom filmu “Rampart” Marka Grbe Singa, autor provodi vreme u napuštenom stanu svog detinjstva u Beogradu. Naviru sećanja, idilična i traumatična. Porodična VHS arhiva prikazuje Markov svet tokom 1998. i 1999. godine: porodični skupovi, kućni ljubimci, video igre i trenuci neizvesnosti dočaravaju dečakov život u vrtlogu istorisjkih događaja. Svetska premijera filma “Rampart” je zakazana za 9. avgust, a reprize u Lokarnu slede 10. (dve projekcije) i 11. (jedna projekcija) avgusta.

Film “Rampart” Promo/ FCS

U programu “Leopardi budućnosti” biće prikazan švajcarsko-srpski kratki film “Vesti” (u originalu: “Real News”, ranije poznat pod naslovom “Smena”) u režiji Luke Popadića. Ovaj sedamnaestominutni igrani film prati mladog američkog TV reportera koji 1999. godine dolazi u Beograd sa jakim profesionalnim ubeđenjima i verom u slobodu. Popadićev film biće premijerno prikazan 12. avgusta, dok su reprize planirane za 13. i 14. avgust.

Pročitajte još

Filmove “Nebesa”, “Rampart” i “Vesti” podržao je Filmski centar Srbije.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike