Veče Mocarta i opera „Karmen“ na Velikoj sceni Narodnog pozorišta

02.08.2021

12:15 >> 12:19

0

Autor: Dejan Ćirić

Dva spektakularna umetnička događaja biće izvedena 12. i 18. avgusta u okviru Letnje operske akademije Rosi festa

Veče Mocarta i opera „Karmen“ na Velikoj sceni Narodnog pozorišta
Copyright Opera "Karmen" Promo/Narodno pozorište/Rosi fest

Rosi fest letnji operski program ima za cilj razvoj i usavršavanje profesionalnih veština mladih operskih umetnika, a ove godine će se održati od 6. do 18. avgusta u Beogradu. Uspeh dosadašnjih operskih produkcija pokrenula je inicijativu unutar festivala, za stvaranje poligona za savremena čitanja klasičnih operskih dela sa ciljem podmlađivanja i stvaranja nove operske publike.

Opera “Karmen” Promo/Narodno pozorište/Rosi fest

Prvo internacionalno takmičenje mladih pevača posvećeno je opusu Volfganga  Amadesua Mocarta, u okviru obeležavanja 230 godina od smrti ovog muzičkog genija. Nakon završenog onlajn konkursa, odabrano je sedam finalista koji će imati priliku da usavršavaju svoj operski repertoar sa predavačima Akademije, dok će se publici predstaviti na Gala koncertu i takmičenju koje će se održati 12. avgusta (19.30), na Velikoj sceni Narodnog pozorišta, pod dirigentskom upravom Stefan Zekića, direktora festivala.

Opera “Karmen” Promo/Narodno pozorište/Rosi fest

Ovogodišnji sastav internacionalnog žirija čine primadona Olga Makarina (Metropoliten opera, Njujork), Katarina Jovanović (sopran, redovni profesor FMU), Aneta Ilić (sopran, redovni profesor FMU), Srboljub Dinić (šef dirigent Nacionalnog teatra u Brajnšvajgu, Nemačka), Adi Bar (jedan od vodećih izrealskih operskih dirigenata).

Opera “Karmen” Promo/Narodno pozorište/Rosi fest

Na završnoj večeri Akademije, 18. avgusta (19.30) u Nacionalnom teatru, biće izvedena opera „Karmen“ u režiji Ane Grigorović, pod dirigentskom palicom maestra Srboljuba Dinića, dok će naslovnu ulogu tumačiti perspektivna izraelska pevačica Šaj Teri.

Pročitajte još

Jedan od ciljeva projekta je edukacija, priprema i motivacija mladih umetnika i osvajanje nove operske publike kroz inovativan pristup režijskoj postavci i interpretaciji dela.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike