Fam fatal iza udaraljki i čuveni violončelista: Svetska premijera u Beogradskoj filharmoniji (FOTO)

24.01.2024

16:15

0

Autor: Dejan Ćirić

Na programu su Adamsova kompozicija “Predsednik pleše” i najlepša simfonija svih vremena - “Patetična simfonija" Čajkovskog

Fam fatal iza udaraljki i čuveni violončelista: Svetska premijera u Beogradskoj filharmoniji (FOTO)
Copyright Promo/Marko Đoković/S. Panfili

Beogradska filharmonija zajedno sa Kevinom Grifitisom premijerno izvodi Dupli koncert za violončelo i perkusije koju je poručila od kompozitora Nebojše Jovana Živkovića, u petak 26. januara, na Kolarcu, u 20 časova.

Delo će izvesti zajedno sa sa svetski poznatim violončelistom Kijanom Soltanijem i našom perkusionistkinjom Aleksandrom Šuklar, a na programu su Adamsova kompozicija “Predsednik pleše” i najlepša simfonija svih vremena - “Patetična simfonija" Čajkovskog.

Promo/Marko Đoković
 

U stogodišnjoj sezoni, Beogradska filharmonija je poručila delo od Nebojše Jovana Živkovića, koje ostavlja budućim generacijama celog sveta. Autor je tokom prethodne tri decenije, kao izvođač i kompozitor značajno uticao na međunarodnu perkusionističku scenu.

Duet koji obećava fantastičnu svirku

- Inspiracija za delo mi je došla upravo od solista sa kojima smo se u više navrata sretali za inspirativno improvizirajuće seanse. Iako je čelo moj najomiljeniji instrument, bilo je još mnogo toga što mi je Kijan odsvirao, demonstrirao, pokazao i objasnio. Čelo je beskonačan instrument, toliko beskonačan kao i muzikalnost Aleksandre Šuklar. Njena neverovatna scenska prezentnost je bila inspiracija pogotovo za prvi nastup udaraljki u prvom stavu. Rasplamsana kao vatra na vihoru, jedna fam fatal iza udaraljki - rekao je Nebojša Jovan Živković.

Promo/Kazanova Sorola
 

Beogradska publika već dobro poznaje sjajnog Kijana Soltanija kako ga ocenjuje “Tajms”, a “Gramofon” njegovo sviranje opisuje kao čisto savršenstvo. Zajedno sa multiperkusionistkinjom i marimba umetnicom Aleksandrom Šuklar koju krasi izvanredna muzikalnost, tehnika, temperament i senzibilitet, ovaj duet obećava aspsolutno fantastičnu svirku.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike