Beogradska filharmonija se oprašta od Zorana Erića: Čuveno delo pokojnog kompozitora na predstojećem koncertu

23.01.2024

09:35

0

Autor: Dejan Ćirić

Saradnju su započeli davne 1975. godine

Beogradska filharmonija se oprašta od Zorana Erića: Čuveno delo pokojnog kompozitora na predstojećem koncertu
Zoran Erić - Copyright Promo/M. Đoković

Beogradska filharmonija se oprašta od dragog saradnika i kolege, kompozitora Zorana Erića, jednog od najznačajnijih srpskih savremenih kompozitora.

Već je prva saradnja Beogradske filharmonije sa mladim kompozitorom 1975. godine pokazala da se radi o velikom talentu. Tada je Filharmonija sa uspehom izvela njegovo prvo orkestarsko delo, koreografsku sliku za orkestar "Iza sunčevih vrata", koju je naredne godine predstavila i na Dubrovačkim letnjim igrama, a iste godine i na šest koncerata na turneji po Nemačkoj.

Promo/M. Đoković
 

Međunarodnu promociju Erićevih dela, Filharmonija je nastavila sa ostvarenjem "Cartoon" u Moskvi 1995. godine, a naročito sa "Šest-scena komentara za tri violine i orkestar" koje su izvedene na sedam koncerata švedske turneje 2006. godine.

Filharmonija će ga se muzikom zauvek sećati

Zoran Erić je bio rezidencijalni kompozitor sezone 2003-2004, a Beogradska filharmonija mu je u sezoni 2016-2017 poručila delo "Spisak br. 2".

U jubilarnoj sezoni orkestra, skoro 20 godina nakon švedske turneje, Filharmonija je ponovo stavila na program "Šest scena-komentara", kao delo je koje je obeležilo noviju istoriju orkestra i koje će biti izvedeno na koncertu 2. 2. 2024. godine.

Promo/M. Đoković
 

Uz duboko žalјenje što Zoran Erić te večeri neće biti prisutan na Kolarcu, Beogradska filharmonija će ga se muzikom zauvek sećati.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike