Preminuo Robert Nemeček: Čovek koji je bio sinonim za dobar film

09.01.2024

13:12

0

Napustio nas je u 75. godini

Preminuo Robert Nemeček: Čovek koji je bio sinonim za dobar film
Copyright Printscreen/YouTube/OKK

Robert Nemeček, rodonačelnik progresivnog roka u Jugoslaviji i veliki inovator u TV i filmskoj industriiji, preminuo je u 75. godini. Ovu vest je napisao na Tviteru i potvrdio za medije njegov veliki prijatelj, filmski kritičar Dimitrije Vojnov.

Printscreen/YouTube/OKK
 

Nemeček je ostavio veliki trag na domaću i jugoslovensku umetnost. Bio je osnivač i vođa grupe "Pop mašina".

- Oduvek sam bio malo zainteresovan za ono što je okupiralo moje vršnjake. Od oca sam nasledio ljubav prema stripovima, a vrlo rano i prema filmovima, na šta je uticala Kinoteka, koja mi je bila iza ugla. Za razliku od drugih, nikada nisam naginjao vesternima, već su me fascinirali stari, pa čak i nemi filmovi - rekao je svojevremeno.

Promenio koncept filmskog i zabavnog programa

Nemeček je boravio u Velikoj Britaniji, gde je izučavao muzičku produkciju i modernu televiziju, pa devedesetih u TV Politici, kasnije TV Pinku i RTS, menja koncept filmskog i zabavnog programa uvodeći moderne filmove i serije, dostižući maksimum gledanosti.

Uz pomoć sina Jana, koji je diplomirao obradu zvuka i komponuje ambijentalnu muziku, posvećuje se digitalizaciji starih snimaka i posle nekoliko godina rada izdaje digitalizovane i remasterovane stare snimke "Pop mašine" i "Rok mašine".

Mesto i vreme sahrane biće naknadno saopšteni.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike