Na današnji dan umro je Milan Vujaklija: Svako je bar jednom u životu otvorio "Leksikon stranih reči i izraza"

16.12.2023

14:00

0

Ostavio neizbrisiv trag u srpskoj kulturi

Na današnji dan umro je Milan Vujaklija: Svako je bar jednom u životu otvorio "Leksikon stranih reči i izraza"
Milan Vujaklija - Copyright Wikipedia

Danas se obeležava godišnjica smrti Milana Vujaklije, izuzetnog pisca, prevodioca, i jednog od najznačajnijih imena u svetu srpske leksikografije.

Profimedia
 

Rođen 27. novembra 1891. godine u mestu Buhača, na granici između Hrvatske i Bosne, Vujaklija je ostavio neizbrisiv trag u srpskoj kulturi.

Učestvovao u Balkanskim ratovima i Prvom svetskom ratu

Njegov put obrazovanja bio je ispunjen izazovima. Srednje školovanje započeo je u Zagrebu, nastavio u Sremskim Karlovcima, da bi završio u Prvoj muškoj gimnaziji u Beogradu 1911. godine.

Upisao je Filozofski fakultet u Beogradu, ali su ga ratovi sprečili da studije završi na vreme. Učestvovao je u Balkanskim ratovima i Prvom svetskom ratu, a nakon ratova se vratio studijama koje je uspešno završio.

Profimedia
 

Posebno poznat po svom radu na prevodima i leksikografiji, Vujaklija je najviše poznat kao autor "Leksikona stranih reči i izraza", prvi put objavljenog 1937. godine. Ovaj rečnik, koji se posebno fokusirao na mađarske i turske reči zbog njihove prisutnosti u srpskom jeziku, imao je ogroman tiraž i nekoliko izdanja.

"Novi Vujaklija"objavljen 2011.

Poslednje izdanje, "Novi Vujaklija", objavljeno je 2011. godine, a obogatilo je originalno delo sa rečima iz savremenih oblasti kao što su tehnologija, medicina i ekonomija.

Vujaklija se takođe istakao svojim prevodima dela nemačkih filozofa i pisaca, među kojima su dela Artura Šopenhauera i Fridriha Šilera. Njegovi prevodi su postali deo školske lektire, čime je doprineo obrazovanju generacija mladih.

Profimedia
 

Milan Vujaklija nas je napustio 16. decembra 1955. godine u Beogradu, ali njegovo nasleđe i dalje živi kroz njegove doprinose srpskoj, bosanskoj, i hrvatskoj leksikografiji. Njegov rad ostaje neizostavan deo školskih programa i referenca za sve ljubitelje jezika i književnosti

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike