"Nebojša Glogovac iz pozorišnog albuma": Otvorena izložba posvećena velikom glumcu

13.12.2023

10:45

0

Autor: Dejan Ćirić

Tokom svoje gotovo tri decenije duge i prerano prekinute pozorišne karijere, ostvario je trideset i četiri uloge

"Nebojša Glogovac iz pozorišnog albuma": Otvorena izložba posvećena velikom glumcu
Copyright ATAImages/Stefan Tomašević

U Muzeju pozorišne umetnosti Srbije otvorena je izložba "Nebojša Glogovac iz pozorišnog albuma", autorke Mirjane Odavić.

ATAImages/Antonio Ahel
 

Tokom svoje gotovo tri decenije duge i prerano prekinute pozorišne karijere, Glogovac je ostvario trideset i četiri uloge, za mnoge dobivši najveća priznanja. Na matičnoj sceni, u Jugoslovenskom dramskom pozorištu, od prve uloge serdara Nika Đurova u predstavi "Lažni car Šćepan Mali" (1993), pa do poslednje, Hamleta u istoimenom komadu (2016), ovaj veliki glumac je svoj raskošan i blistav dar utkao u još osamnaest predstava.

Dobitnik svih pozorišnih priznanja

Igrao je i u drugim beogradskim pozorištima (Atelje 212, Zvezdara teatar, Narodno pozorište, "Boško Buha", Kult teatar, Bitef teatar), kao i u regionu (Teatar Ulisis na Brionima, CNP u Podgorici), radio sa najvećim rediteljskim imenima savremene scene, među kojima su Dejan Mijač, Aleksandar Popovski, Slobodan Unkovski, Paolo Mađeli, Nebojša Bradić, Vida Ognjenović, Jagoš Marković, Egon Savin, Nikita Milivojević, Dušan Jovanović, Igor Vuk Torbica...

Ivica Veselinov/ATAImages
 

Glogovac je dobitnik gotovo svih pozorišnih priznanja, a uloga Ivana u predstavi "Hadersfild" donela mu je čak osam prestižnih nagrada, dok je s likom Adama u "Razbijenom krčagu" osvojio šest priznanja.

Posthumno mu je za životno delo dodeljen "Dobričin prsten", a Jugoslovensko dramsko pozorište 2021. je ustanovilo nagradu "Nebojša Glogovac" za izuzetnu umetničku kreaciju mladog glumca.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike