Junu Foseu uručena Nobelova nagrada za književnost: "Jednostavnost u kojoj svako može da se prepozna" (FOTO)

11.12.2023

11:30

0

On nije težak pisac

Junu Foseu uručena Nobelova nagrada za književnost: "Jednostavnost u kojoj svako može da se prepozna" (FOTO)
Jun Fose - Copyright Profimedia

Švedski kralj Karlo XVI Gustav je na svečanosti u Stokholmu uručio norveškom piscu Junu Foseu Nobelovu nagradu za književnost.

Anders Olson, predsednik Nobelovog odbora za književnost, rekao je da su Foseova dela posvećena teškoćama u pronalasku životnog puta.

Profimedia
 

- Jun Fose nije težak pisac. On koristi najjednostavnije reči i piše o iskustvima s kojima se svi možemo poistovetiti: rastancima, smrti i ranjivosti ljubavi – rekao je Olson na svečanoj dodeli nagrade.

Usamljeni život pisca

Uoči dodele nagrade Fose je održao predavanje na svečanosti u Švedskoj akademiji.

On je naveo i da je zbog straha od čitanja naglas ušao u usamljenost, koja manje više čini život pisca, i u njoj je ostao do sad.

Profimedia
 

Podsetivši da je napisao dosta proze i drama, književnik je naglasio da dramu odlikuje to što je to pisani govor, gde dijalog, razgovor, ili često pokušaj da se govori uvek predstavlja zamišljeni svemir, i "deo je nečega što ne informiše, već ima svoje biće, postoji".

Svaka pesma svemir za sebe

- Svako pojedinačno delo koje sam napisao ima svoj zamišljeni svemir, svoj vlastiti svet. Svet koji je nov u svakom novom komadu, svakom romanu - rekao je ovogodišnji nobelovac ocenivši da je svaka dobra pesma takođe svemir za sebe i da se pretežno odnosi sama prema sebi, a onaj ko je čita može ući u njen svemir, a tada to biva više zajedništvo nego komunikacija.

Profimedia
 

Priznavši da i dalje teško može da poveruje u to u koliko se zemalja izvode njegove drame, Fose je dodao da je "zapravo život za nepoverovati".

- Baš kao što ne mogu da verujem da sada stojim ovde pokušavajući da kažem neke manje ili više smislene reči o tome kako je to pisati, povodom toga što sam dobio Nobelovu nagradu za književnost.

Profimedia
 

Kako je naveo, pisanje je postalo navika bez koje se ne može živeti i prisetio se da je nakon loših kritika za svoj prvi roman odlučio da ne sluša kritičare, i da je isto tako imao nameru da pohvale i priznanja ne utiču na njegov rad, a tako planira i da nastavi nakon Nobelove nagrade.

Primetivši da u njegovom pisanju ima dosta samoubistava i da se bojao da je time doprineo njihovom opravdavanju, Fose je istakao da ga dirne kada mu se jave ljudi kojima je njegovo pisanje spaslo život.

- Na neki način uvek sam znao da pisanje može spasiti živote, možda je spasilo i moj. I ako moje pisanje može spasti tuđe živote, ništa me ne bi učinilo tako srećnim. Hvala ti Švedska akademijo na Nobelovoj nagradi za književnost. I hvala tebi Bože - zaključio je književnik.  

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike