Ko će osvojiti Bukerovu nagradu: Jedna stvar povezuje šest nominovanih romana, novi laureat biće poznat sutra!

26.11.2023

14:00

0

Autor: Dejan Ćirić

Gotovo sva dela koja su ušla u uži izbor govore o porodici

Ko će osvojiti Bukerovu nagradu: Jedna stvar povezuje šest nominovanih romana, novi laureat biće poznat sutra!
Copyright Profimedia

Prestižna Bukerova nagrada dodeljuje se najboljem romanu na engleskom jeziku objavljenom u Ujedinjenom Kraljevstvu i Irskoj. Novi laureat će biti poznat sutra, a u užem izboru je šest dela. 

Profimedia
 

Nominovani romani

Pol Marej, irski pisac, nominovan je za roman „Ujed pčele“, tragikomičnu porodičnu sagu o ocu koji dane provodi u šumi gradeći bunker za apokalipsu, njegovoj isfrustriranoj supruzi koja prodaje nakit na eBay-ju i ćerki koja se opija pred svaki ispit. Dvanaestogodišnji sin za to vreme planira beg. Porodica se suočava sa velikom nevoljom. 

Četna Maru je u konkurenciji sa svojim romanom prvencem pod nazivom "Zapadna traka" o devojčici kojoj je jedan sport postao ceo život, ali to utiče na njen odnos sa sestrama. Ipak, na terenu nije sama...

Pol Linč je nominovan za delo pod nazivom "Pesma proroka", uznemirujuću distopijsku priču o odlučnosti majke četvoro dece da zaštiti svoju porodicu dok irska liberalna demokratija nezaustavljivo i zastrašujuće prelazi u totalitarizam. Uhvaćena u noćnu moru urušavajućeg društva, junakinja će biti prisiljena da uradi sve što bude potrebno kako bi održala porodicu na okupu.

Profimedia
 

U užem krugu ove godine našla se i knjiga "Ovaj drugi" Pola Hardinga, zasnovana na istinitoj priči o ostrvu Epl, američkoj enklavi gde grupa pojedinaca u begu od društva i njegove osude radi novi dom. Ipak, odjednom se pojavljuje "civilizacija" koja želi da "raščisti" ostrvo. 

Džonatan Eskoferi konkuriše za Bukera sa romanom "Ako te preživim", pričom o porodici koja iz Kingstona u potrazi za sigurnošću beži u Majami. Uskoro im postaje jasno da Amerika ne priprema toplu dobrodošlicu i suočavaju se sa nesagledivim posledicam svoje odluke. 

Poslednji kandidat je roman Sare Bernštajn "Studija za poslušnost". Radnja prati ženu koja se iz rodnog mesta seli u daleku severnu zemlju kako bi bila domaćica svom bratu, kojeg je žena napustila. Čim stigne počinju da se dešavaju loši događaji. Sugrađani su neprijateljski nastrojeni prema njoj, ali ona ostaje da brine o bratu koji se razboljeva...

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike