Vim Venders dobitnik priznanja "Počasno Srce Sarajeva": Ovo je najlepša nagrada za mene!

14.08.2021

07:57 >> 07:59

0

Oči su vredan alat, ali najvažniji organ filmaša je njegovo srce. Srce je ono koje vidi lepotu i prezire ružnoću. Srce vidi mir, a pati zbog rata. Srce vid

Vim Venders dobitnik priznanja "Počasno Srce Sarajeva": Ovo je najlepša nagrada za mene!
Copyright Vim Venders / Profimedia

Nemački reditelj Vim Venders ocenio je kao “najlepšu nagradu” Počasno Srce Sarajeva za izuzetan doprinos filmskoj umetnosti koje mu je uručeno u petak uveče na otvaranju Sarajevo film festivala.

– Oči su vredan alat, ali najvažniji organ filmaša je njegovo srce. Srce je ono koje vidi lepotu i prezire ružnoću. Srce vidi mir, a pati zbog rata. Srce vidi istinu i prezire laži. Ovo je najlepša nagrada koju može zamisliti srce. Hvala vam – rekao je Venders na svečanosti u sarajevskom Narodnom pozorištu.

Vim Venders / Profimedia

Venders se pojavio noseći festivalsku majicu ispod sakoa koju je dobio prilikom prvog dolaska 2011. godine, kada je prikazan njegov dokumentarac “Pina”, a tada je održao i predavanja učesnicima programa “Talents Sarajevo”.

– Došao sam pre deset godina. Nosim ovu majicu ponosno od tada, a sad odlazim s pravim srcem. Vratiću se 2031 – rekao je nemački sineasta nagrađen burnim aplauzom.

Vim Venderts / Profimedia

Kako je najavljeno, Venders će 16. avgusta održati Masterklas u Narodnom pozorištu Sarajevo, a danas počinje retrospektiva njegovih odabranih filmova, u raznim bioskopima u gradu.

Nakon prikazivanja “Alis u gradovima” reditelj će razgovarati sa publikom, a iste večeri publika će moći da vidi i dokumentarac “Buena vista soušal klab”.

Venders će 16. avgusta pre projekcije predstaviti film “Pariz, Teksas”, a 17. avgusta “Do kraja sveta”. Sarajevo film festival će prikazati 15. avgusta i restaurisanu verziju Vendersovog filma “Hotel od milion dolara” u Narodnom pozorištu.

Pročitajte još

Sarajevo film festival u petak je počeo premijerama bosanskohercegovačkih ostvarenja “Deset u pola” reditelja Danisa Tanovića i omnibusa “Priče s kraja svijeta”, a njegovo 27. izdanje zatvara 20. avgusta premijera filma “Toma” reditelja Dragana Bjelogrlića.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike