Spoj muzike i matematike: Italijanski pijanista Alfonso Peduto za prvi nastup u Beogradu priprema nešto senzacionalno (FOTO)

22.10.2023

12:30

0

Autor: Dejan Ćirić

Postao je tvorac novog muzičkog jezika

Spoj muzike i matematike: Italijanski pijanista Alfonso Peduto za prvi nastup u Beogradu priprema nešto senzacionalno (FOTO)
Copyright Promo/Lična arhiva/Gvarnerijus

Premijerni beogradski koncert jedinstvenog pijaniste i kompozitora Alfonsa Peduta (SAD/Italija) održaće se u sredu, 1. novembra 2023. godine, s početkom u 20 časova, u velikoj sali Kolarčeve zadužbine. Na programu su autorske kompozicije umetnika iz zbirki Nachtmusik, Wintermusik and Stillemusik books (2017-2021), Etude Noirs (2022) i Prelude Noirs (2023), a beogradskoj publici u čast izvešće svetsku premijeru kompozicije 'Devil's Dance', koju je komponovao u znak sećanja na čuvenog minimalistu romantičara, kompozitora Simeona ten Holta. Organizator koncerta je Ustanova kulture Gvarnerijus.

Promo/Lična arhiva/Gvarnerijus
 

Stvoriti nešto novo i drugačije u umetničkoj muzici, a opet, zavodljivo slušaocima, nikad nije bilo lako, a možda ponajmanje u 21. veku. Alfonso Peduto, italijanski kompozitor i pijanista je poslednjih desetak godina u tom smislu vrlo ambiciozan i, iako mlad, reklo bi se da već ispunjava taj zadatak.

Diplomirao je klasičnu kompoziciju i muzičku tehnologiju na Berkliju, magistrirao klasičnu kompoziciju na Konzervatorijumu Nove Engleske i diplomirao fiziku i matematiku na Univerzitetu Kalifornije u Berkliju. Ovi impresivni podaci iz biografije ne bi bili mnogo bitni da nisu temelj za muziku koju stvara - post-klasičnu, post-minimalističku ili post-žanrovsku.

Matematika u muzici

Ono što njegov kompozicioni proces čini inovativnom jeste upliv brojki u složene tonalne odnose. Zahvaljujući matematici Peduto se od klasičnih formi preusmerio na kreiranje muzičkog stila ukorenjenog u minimalizmu. Na taj način je, slobodno se može reći, postao tvorac novog muzičkog jezika.

Možda se u nekim komadima mogu nazreti obrisi kasnih romantičara, međutim Pedutov autentični izraz je to što čist klavirski zvuk čini primamljivim i bliskim. U svoja dela unosi iskustvo života - kontemplativan, strastven, kompleksan, ravnodušan ili sasvim smiren.

Promo/Lična arhiva/Gvarnerijus
 

Slušaoci to prepoznaju i prepuštaju se tom suočavanju, pronalazeći i svoj odraz u ovom ogledalu. U Crnim prelidima ili nekom stavu svojih oda posvećenih Noći, Zimi ili Tišini, Peduto uvlači slušaoce u uzbudljivi crno-beli svet, potvrđujući da savremena muzika još uvek ima sposobnost da izrazi dostojanstvenost emocija.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike