Od stanova sa bubašvabama i narkomanima do kulturnog kolosa i trna u oku Katoličke crkve: Nova knjiga o Madoni otkriva šokantne detalje!

05.10.2023

09:35

0

Oni koji smatraju da joj je jedini motiv u životu bila slava, mogli bi da promene mišljenje nakon ove biografije

Od stanova sa bubašvabama i narkomanima do kulturnog kolosa i trna u oku Katoličke crkve: Nova knjiga o Madoni otkriva šokantne detalje!
Madona - Copyright Profimedia

Kada je Madona Luiz Čikone stigla u Njujork sa 19 godina sada već daleke 1978, imala je mali kofer, zimski kaput i 35 dolara u džepu.

U jednom kasnijem intervjuu priznala je da je bila prestravljena.

Profimedia
 

- Glomaznost Njujorka mi je oduzela dah... Bila sam spremna da preživim, ali isto tako sam bila prestrašena smradom mokraće i povraćki.

Život u siromaštvu

U narednim godinama Madona će živeti u krajnjem siromaštvu, u stanovima punim bubašvaba, hodnicima punim narkomana i često praznog stomaka.

Ipak, u tim godinama nije delovala očajno.

- Svakog dana u ovom gradu ne mogu da prestajem da mislim o danima u kojima nisam bila u njemu. Osećam se kao da trčim i da su svi koji već žive ovde u prednosti - govorila je Madona.

Ova samouverenost i gotovo životinjski nagon za opstankom, provejavaju kroz najnoviju biografiju o kraljici popa koja će se u svetskim knjižarama pojaviti 10. oktobra.

Knjiga na 800 stranica

Knjigu "Život buntovnika" o Madoninom životu je na 800 stranica napisala Mari Gabrijel, bivša novinarka Rojtersa.

Profimedia
 

Pored bogatog prikaza diskografije, knjiga je začinjena portretom Njujorka sedamdesetih i osamdesetih godina pošlog veka. Gradom velikih šansi, ali i neuspeha. Legla umetnosti i hedonizma, ali i zapuštenosti.

Trn u oku konzervativne desnice

Oni koji smatraju da je Madonin jedini motiv u životu bila slava, mogli bi da promene mišljenje nakon čitanja ove knjige.

- Knjiga je delo istoričara kulture a ne Madoninog fana. Ovo je priča ne samo o hit pločama, kontroverznoj pevačici, već i o tome kako je devojka iz radničke klase, traumatizovana ranom smrću svoje ultrareligiozne majke, postala kulturni kolos i trn u oku konzervativne desnice i Katoličke crkve.

U osnovi su represivni patrijarhalni sistemi koje je Madona nemilosrdno izazivala, kao i njena neumoljiva vera u samoizražavanje - zaključuje se u tekstu "Gardijana" o najnovijoj knjizi.   

Bonus video:

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike