"O vrednostima i trajanju": Počinje jubilarna Vršačka pozorišna jesen

03.10.2023

16:13

0

Autor: Dejan Ćirić

U zvaničnoj konkurenciji publika će moći da vidi pet predstava

"O vrednostima i trajanju": Počinje jubilarna Vršačka pozorišna jesen
Copyright Promo/Aleksandar Avramesku

U Narodnom pozorištu „Sterija“ u Vršcu od 6. do 11. oktobra biće održan 30. jubilarni festival klasike „Vršačka pozorišna jesen“ pod sloganom „O vrednostima i trajanju“.

Selektor festivala, dramaturg Branislav Nedić odabrao je pet predstava u zvaničnoj konkurenciji.

Pored predstave domaćina Molijerovog „Don Žuana“ u režiji Andreja Cvetanovskog, publika u Vršcu će moći da pogleda „Besnilo“ Borislava Pekića u režiji Borisa Liješevića Narodnog pozorišta iz Sombora, kao i Geteovog „(Pra)Fausta“ istog reditelja u produkciji Beogradskog dramskog pozorišta. Narodno pozorište iz Beograda će se predstaviti „Očevima i ocima“ Slobodana Selenića u režiji Veljka Mićunovića, a pozorište „Boško Buha“ predstavom „Ubistvo u Orijent Ekspresu“ Agate Kristi u režiji Darijana Mihajlovića.

Promo/Aleksandar Avramesku
 

Festival će biti otvoren izložbom „Pozorišni svetlopisi – od portreta do scenskog pokreta - pozorišna fotografija u Vojvodini do četvrte decenije 20. veka“ autorke Ivane Koči, u organizaciji Pozorišnog muzeja Vojvodine.

Prateći program

Od ostalog pratećeg programa, biće održana promocija pozorišnog časopisa „Scena“, kao i kapitalno izdanje Sterijinog Pozorja “Sabrane drame Joakima Vujića“ autorke Isidore Popović, objavljene povodom 250 godina rođenja našeg istaknutog dramskog pisca.

Profesorka Fililoškog fakulteta u Beogradu i naš čuveni šekspirolog Zorica Bečanović-Nikolić održaće predavanje pod nazivom „Šekspir - naš sagovornik“.

Festival će biti zatvoren kabareom „Boja noći“ u kome će u čast nagrađenih publika moći da čuje hitove filmske muzike u izvođenju Ljiljane Stjepanović, Mine Lazarević i Slobodana Bode Ninkovića.

Promo/Aleksandar Avramesku
 

Žiri festivala čine: Dejan Projkovski, pozorišni reditelj iz Makedonije, Aleksandra Glovacki – dramaturškinja i pozorišna kritičarka i Nataša Petrović – glumica i umetnički direktor Narodnog pozorišta Timočke Krajine „Zoran Radmilović“ iz Zaječara.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike