Oskarovska groznica je počela: Među favoritima u jednoj kategoriji veliko iznenađenje (VIDEO)

25.09.2023 | 08:00

Autor: Dejan Ćirić

Pet filmova imaju veliku šansu da osvoje zlatnu statuu za najbolji scenario

Copyright Profimedia

Iako nas od dodele Oskara deli skoro pola godine, nakon što su održani svi ključni filmski festivali, ali i posle čitavog niza zapaženih bioskopskih premijera, već se uveliko prave prognoze o tome ko ima najveće šanse da osvoji najvažnije priznanje u svetu sedme umetnosti.

Profimedia
 

Magazin IndieWire bavio se scenarijima, a nakon detaljnije analize njihovih autora, izdvojilo se pet filmova. Treba istaći da nisu u pitanju adaptacije, već isključivo filmovi koji bi mogli da budu u konkurenciji za Oskara za najbolji originalni scenario.

"Barbi", Anderson, Aflek...

Među favoritima je tako scenario za novo ostvarenje Vesa Andersona “Asteroid City”, koji je, zajedno sa njim, pisao i Roman Kopola.

Sasvim očekivano, u užem krugu je i "Barbi” za koji je scenaro uz Gretu Gervig, pisao i njen suprug, jedan od najplodonosnijih scenarista današnjice, Noa Baumbah.

Velike šanse ima i biografska drama “Air”, koju je režirao Ben Aflek, a scenarista je Aleks Konveri. U pitanju je film koji govori o nastanku brenda Air Jordan.

Jedan od favorita je i nedavno predstavljena drama “The Holdovers”, sa Polom Đamatijem u glavnoj ulozi. Ostvarenje u režiji Aleksandera Pejna rađeno je prema scenariju Dejvida Hemingsona.

Na kraju sledi možda i najveće iznenađenje - film “Past Lives”. Reč je o romantičnoj drami koja predstavlja rediteljski debi korejsko-kanadske umetnice Selin Song, koja je sama pisala i scenario na bazi događaja iz sopstvenog života.

96. dodela Oskara biće održana 10. marta 2024. godine.

Bonus video:

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam