Ako ste ljubitelji animiranog filma Čačak je pravo mesto za vas: Počinje 17. festival Animanima (FOTO)

12.09.2023

15:30

0

Autor: Dejan Ćirić

U glavnom takmičarskom programu za festivalski Gran pri nadmetaće se 32 ostvarenja iz 18 zemalja

Ako ste ljubitelji animiranog filma Čačak je pravo mesto za vas: Počinje 17. festival Animanima (FOTO)
Copyright Promo/Čačanska rodna

Sedamnaesti međunarodni festival animiranog filma ANIMANIMA 2023 održaće se od 19. do 23. septembra 2023. godine u Kulturnom centru Čačak, kao integralni deo projekta “Čačak - Prestonica kulture Srbije 2023: Čačanska Rodna”. Ulaz na sve programe je slobodan.

Promo/Čačanska rodna
 

Na najavnoj konfrerenciji u Kulturnom centru Beograda program ANIMANIME 2023 predstavili su Milen Alempijević, programski direktor festivala ANIMANIMA, autor izložbe „Strip & Jazz: Ritmovi prostora“; Andrijana Ružić iz Italije, istoričarka umetnosti, članica žirija Takmičarskog programa za decu, koja aktivno proučava i promoviše animaciju; Milan Milosavljević, producent, selektor programa „Savremena srpska animacija“ i Ana Nedeljković, članica žirija Glavnog takmičarskog programa, naša poznata animatorka nagrađivanih filmova.

Promo/Čačanska rodna
 

Njen prvi animirani film "Rabbitland" (2013), koji je režirala sa Nikolom Majdakom, na Berlinalu nagrađen je Kristalnim medvedom i prikazan je na preko sto festivala širom sveta. Njihov drugi zajednički film "Neputovanja" (2018) kvalifikovan je za Oskara i nominovan za "Annie" nagradu u Los Anđelesu.

Najkvalitetnija moguća selekcija

ANIMANIMA ove godine ima 13 programskih celina koje će biti realizovane kroz 19 projekcija, uz 144 filma od čega su 3 dugometražna u revijalnom programu.

- Napravili smo najkvalitetniju moguću selekciju. Odabrani filmovi u Glavnom takmičarskom programu su stigli iz 23 države, od toga je 8 vanevropskih filmova - rekao je Milen Alempijević istakavši da je ovo tradicionalno međunarodni festival animiranog filma sa akcentom na evropsku produkciju.

Promo/Čačanska rodna
 

ANIMANIMA  donosi obilje sjajnih animiranih filmova u dva takmičarska programa. U glavnom takmičarskom programu za festivalski Gran pri nadmetaće se 32 ostvarenja iz 18 zemalja, a odluku o najboljem filmu i ostalim nagradama doneće žiri u kome će raditi jedan od najboljih latinoameričkih animatora Huan Pabalo Saramela iz Argentine, naša višestruko nagrađivana autorka Ana Nedeljković i Portugalac Žoao Gonzales, čiji je film „Trgovci ledom“ ove godine bio u najužem krugu za nagradu Oskar. 

Promo/Čačanska rodna
 

Najmlađa publika gledaće u matine projekcijama zabavne i duhovite filmove, a o nagradama u ovoj konkurenciji odlučivaće žiri u sastavu Aleksandar Gracer (Austrija), Andrijana Ružić (Italija) i Mate Horesnji (Mađarska). Na programu je i dugometražni program, kao i animirani dokumentarci u selekciji AnimanimaDOCS, animirane reklame u programu STASH i specijalni program „Tvrđava od kartona: 8 priča o slobodi“.

Film otvaranja

Festival otvara novi film švajcarskog majstora animacije Žorža Švicgebela „Od jedne slike... do druge“ 19. septembra u 20.15. Kako je navedeno u programskoj knjizi, „Pastuozni potez i zagasita paleta boja Švicgebelov slikarski rukopis uvek čine prepoznatljivim. Prizori su u permanentnom, živom, kalidoskopskom preobražaju. Vizualni narativ filma polazi od "Olimpije" (1863) Eduara Manea, da bi se, posle sukcesivne izmene različitih motiva – neočekivanih, začudnih transfiguracija – okončao platnom "Belo i crno" (1913) Feliksa Valtona, i tako se ostvarila veza između motivski sličnih dela (ležeći ženski akt) koje razdvaja tačno pola veka.“

Promo/Čačanska rodna
 

Pored animiranih ostvarenja, na festivalu će biti priređene originalne izložbe.

Festival se zatvara 23. septembra u 20 sati proglašenjem nagrada, u Velikoj Sali Kulturnog centra Čačak, a zatim će uslediti koncert - Dejan Krsmanović Balkan Gypsy Quartet. 

Promo/Čačanska rodna
 

Više informacija o programima i učesnicima dostupno je na sajtu www.animanima.org.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike