"Živi svoj san": Otvoren šesti Oboa fest (FOTO)

06.09.2023

13:00

0

Autor: Dejan Ćirić

Ulaz je slobodan za sve koncerte

"Živi svoj san": Otvoren šesti Oboa fest (FOTO)
Copyright Promo/Aleksandar Korom

Šesti Oboa Fest otvoren je u juče u Beogradskoj filharmoniji koncertom Aleksandre Kinđić koja je nastupila zajedno sa Uki Ovaskainenom, umetničkim saradnikom na Katedri za gudačke instrumente u Beogradu. Ovim nastupom počelo je i prikupljanje sredstava za kupovinu oboe za talentovanu umetnicu iz Beograda, mladu Nevenu Arsić, za koju se govori da je nova oboistička zvezda. 

Promo/Aleksandar Korom
 

Najperspektivniji oboista Srbije

Aleksandra Kinđić je uzela učešće i usavršavala se na Oboa Festu svih prethodnih godina. U septembru 2022. festival je proglasio Aleksandru za najperspektivnijeg oboistu Srbije (osvojila je nagradu "Ljubiša Petruševski”), a deo nagrade je besplatno učešće na narednom master klasu i organizacija ovog koncerta.

Aleksandra je trenutno u klasi profesora Alekseja Ogrinčuka na master studijama u Švajcarskoj, gde je završila i osnovne studije. Od ove godine, nakon što je izabrana na audiciji, redovno svira kao zamena u prestižnom švajcarskom orkestru „Orchestre de la Suisse Romande“. Trenutno je i profesionalno angažovana kao Oboa coach u ženevskom omladinskom orkestru „Orchestre du Collège de Genève“.

Promo/Aleksandar Korom
 

Za postignute izuzetne rezultate Aleksandra je dva puta nagrađivana od strane Fonda za mlade talente republike Srbije i dva puta od strane Vlade AP Vojvodine na Konkursu za mlade talente. Dobitnica je stipendije „Fondacije Dobar Glas“ za 2020. godinu. U Švajcarskoj je stipendista fondacije „Lyra“ i „Fondation Denereaz“ koje podržavaju talentovane mlade muzičare.

Živi svoj san

Oboa Fest održava se ove godine od 4. do 7. septembra u zgradi Beogradske filharmonije uz slobodan ulaz za sve koncerte sa početkom u 20 časova. Gosti festivala su ugledna imena svetske muzičke scene: Christoph Hartmann (Nemačka), oboista Berlinske filharmonije koji će održati koncert i master klas oboe, Lorenzo Masala (Švajcarska) koji će održati radionicu za pravljenje piskova i poznata kuća “Howarth of London” koja će se predstaviti na izložbi instrumenata.

Slogan šestog Oboa Festa je "Živi svoj san". Cilj festivala je da se motiviše mladi naraštaj da svira obou i da voli muziku. U skladu sa tim, jer su koncerti besplatni, sakupljaće se donacija za kupovinu instrumenta – oboe za Nevenu Arsić (2007. godište iz Beograda), koja je kao članica EUROPEAN SPIRIT OF YOUTH ORCHESTRA – ESYO ostvarila niz koncerata u Italiji. Nastupala je u značajnim koncertnim salama u Beogradu, a u toku školovanja, stručno se usavršavala kod profesorke Jasne Miličić Brandstatter, docenta oboe i kamerne muzike u Kelnu i profesora Frančeska di Roza, prvog oboiste orkestra Santa Ćećilija u Bolonji.

Promo/Aleksandar Korom
 

Publiku očekuje i koncert profesora Christopha Hartmanna, 6. septembra, u sali Beogradske filharmonije sa početkom u 20 sati. Gosti koncerta biće naše oboistkinje Ivana Dakić i Sanja Romić. Oboa Fest će zatvoriti koncert polaznika master klasa, sutra, 7. septembra, takođe u sali Beogradske filharmonije, takođe u 20 časova.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike