Preminula glumica Katina Ivanova: Igrala je u filmu "Država mrtvih"

28.08.2023

11:55

0

Umrla je u 72. godini

Preminula glumica Katina Ivanova: Igrala je u filmu "Država mrtvih"
Katina Ivanova - Copyright Wikipedia

U Skoplju je preminula glumica Katina Ivanova (1951) saopšteno je iz Makedonskog narodnog tetra (MNT) gde je provela više od četiri decenije svog profesioanlanog angažmana.

Katina Ivanova je bila majstor scenske interpretacije, pravog scenskog govora, posebnog specifičnog i toplog senzibiliteta.

Uvek je bila nasmejana i prefinjena ličnost, stalni gledalac predstava, iskreno podržavajući glumce, izvanredan prijatelj i čovek, ističu u saopštenju iz MNT.

Ivanova je diplomirala 1978. na odseku glume na Višoj muzičkoj školi Univerziteta „Sv. Kiril i Metodij“ u Skoplju.

Posle diplomiranja od 1979. Ivanova je članica ansambla MNT, gde je igrala u brojnim ulogama u više od 45 predstava.

Snimila na desetine filmova

Sa podjednakom profesionalnom strašću, kako se navodi, nastupala je i na scenama drugih pozorišta u Makedoniji, kao i u projektima nezavisnih teatarskih grupa.

Snimila je na desetine filmova i TV serija dokazujući se kao glumica izuzetno kreativnog potencijala – „Olovna brigada“ (1980), „Haj-faj“ (1987), „Svetlo sivo“ (1993), „Angeli na otpad“ (1995), „Džipsi medžik“ (1997), „Odmazda“ (2001), „Država mrtvih“ (2002), „Naše malo“ (1999-2004) i „Bunilo“ (2009).

Za svoja glumačka ostvarenja Katina Ivanova je dobila niz priznanja, među kojima su i – Nagrada za najbolje pozorišno ostvarenje na Festivalu „Teatarski praznici“ (Blagoevgrad, Bugarska) za ulogu Meg u predstavi  „Rodenden“ i nagrada revije „Ekran“ za ulogu  Revzija u filmu „Džipsi medžik“ (1997).

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike