Morgan Frimen snimio dokumentarac o "Crnim panterima": Jedna neverovatna priča

04.08.2023

08:00

0

Film uključuje intervju sa jednim od poslednjih preživelih pripadnika 761. bataljona, koji je sada u kasnim devedesetima

Morgan Frimen snimio dokumentarac o "Crnim panterima": Jedna neverovatna priča
Copyright Profimedia

Američki ministar odbrane Lojd Ostin razgovarao je sa oskarovcem Morganom Frimenom o doprinosima i žrtvama 761. tenkovskog bataljona, odlikovanoj crnačkoj jedinici koja se borila u Drugom svetskom ratu, povodom promocije dokumentarnog filma koji je producirao o tom bataljonu, a koji bi trebalo da bude objavljen ovog meseca.

Profimedia
 

Dokumentarac uključuje intervjue koje je Frimen vodio sa Ostinom i jednim od poslednjih preživelih pripadnika 761. bataljona, koji je sada u kasnim 90-im.

Malo poznata istorija crnačkog bataljona

- Svi Amerikanci treba da budu inspirisani pričom o 761. tenkovskom bataljonu. To je neverovatna priča i duboko američka priča - rekao je Ostin, prenosi Politiko. On je zahvalio Frimanu što je dao svoju moć zvezde da uzdigne malo poznatu istoriju crnačkog bataljona.

Jedinica poznata pod nazivom "Crni panteri" pomogla je u spasavanju očuha državnog sekretara SAD Antonija Blinkena.

Morgan Frimen/Profimedia
 

U novembru 2020, kada je tadašnji novoizabrani predsednik Džo Bajden predstavio Blinkena  da vodi Stejt department, Blinken je podelio priču o svom pokojnom očuhu, Semjuelu Pisaru, koji je proveo četiri godine u nacističkom koncentracionom logoru.

Tokom rata, Pisar se odvojio od marša smrti i sakrio se u šumama Bavarske. U jednom trenutku je čuo tutnjavu tenka kojim je upravljao afroamerički vojnik, narednik Bili Elington iz 761. tenkovskog bataljona.

Frimanova poseta Pentagonu dolazi nakon prošlonedeljne 75. godišnjice potpisivanja izvršne naredbe predsednika Harija Trumana kojom je zvanično okončana segregacija u američkoj vojsci.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike