Živa legenda afričke muzike Femi Kuti pred koncert u Beogradu otkrio sa kim nikada ne bi nastupao: Za mene to nije muzika!

22.07.2023

14:30

0

Autor: Dejan Ćirić

"Spremili smo moćan nastup, ispunjen energijom... Kao i uvek, verujem da ćemo uspeti publici da dočaramo lepšu strane Afrike", ističe muzičar

Živa legenda afričke muzike Femi Kuti pred koncert u Beogradu otkrio sa kim nikada ne bi nastupao: Za mene to nije muzika!
Copyright Profimedia

Jedan od najvećih živih afričkih muzičara, svakako najveća zvezda afrobita, sa brojnim Gremi nominacijama, Femi Kuti, nastupiće 23. jula u beogradskoj Barutani.

Slavni muzičar kaže da promocija afričke muzike doprinosi građenju svetskog mira i zajedništva svuda na planeti. Femi Kuti dolazi u pratnji svog velikog benda "The Positive Force", koji, kako muzički kritičari širom sveta navode, čine da sve izgleda kao tri šoua u jednom.

Profimedia
 

Kuti je vlasnik mnogobrojnih hitova i albuma, koji sa podjednakom strašću živi svoju muziku, ali i vodi borbu za ljudska prava i sve druge probleme afričkog kontinenta, zbog čega ga je Amnesty International imenovao za svog "afričkog ambasadora".

Moćan nastup uz srpskog muzičara

Muzičar ističe da je izuzetno srećan što će svirati u Beogradu.

- Spremili smo moćan nastup, ispunjen energijom...Kao i uvek, verujem da ćemo uspeti publici da dočaramo lepšu strane Afrike - kazao je Kuti.

Sa cenjenim saksofonistom i pevačem na sceni će nastupiti i naš istaknuti muzičar Igor Vince i to na mestu perkusioniste, koji već više od jedne decenije nastupa i sarađuje sa Kutijem.

Profimedia
 

- Igor je došao u Francusku na moj nastup sa idejom da me upozna i da mi predloži da snimimo nešto zajedno. Od tada smo prijatelji. Poznajem njegovu divnu porodicu. Stalno smo u kontaktu. Igor je odličan momak - otkriva afrički muzičar.

Uticaj afričke muzike na svetsku scenu

Za njega nema dileme da muzika njegove zemlje ima veliki uticaj na svetsku scenu u ovom trenutku.

- Sviram zajedno sa bendom skoro 40 godina pred publikom i ljudi i dalje uživaju na našim koncertima. Ponosan sam na različite afričke muzičare koji sviraju u Evropi decenijama unazad kao što je Jusu N'Dur. On je jedan od pionira koji je mlađim generacijama afričkih muzičara otvorio vrata za delovanje u Evropi i Americi. Promocija afričke muzike u svetu doprinosi građenju svetskog mira i zajedništva svuda na planeti.

Profimedia
 

Komuniciranje osmesima

Sve izraženiju tehnološku revoluciju u svetu koja ljudima nudi sve više ekrana sa sve kraćim senzacijama, Kuti vidi kao šansu da se čovečanstvo više bavi kreativnim aspektima ljudskog delovanja.

- Tehnologija treba da nam omogući da budemo kreativniji, a ne da korporacije ostavljaju ljude bez posla. Tehnologiju moramo iskoristiti da širimo zajedništvo među ljudima, a ne tugu i razočaranja. Nikada neću nastupati sa di-džejem pred publikom. Kada sviram sa bendom, mi našim osmesima sa pozornice komuniciramo sa publikom i za mene je to prava muzika - zaključuje Kuti.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike