Obožavaoci iz celog sveta obeležavaju pola veka od smrti Brusa Lija: Legenda koja ne umire (FOTO)

20.07.2023

15:30

0

Autor: Dejan Ćirić

Bio je jedan od prvih azijskih glumaca koji su postali holivudske megazvezde

Obožavaoci iz celog sveta obeležavaju pola veka od smrti Brusa Lija: Legenda koja ne umire (FOTO)
Copyright Profimedia

Fanovi legende borilačkih veština Brusa Lija, okupili su se danas u Hong Kongu da obeleže pola veka od smrti svog idola.

Otvorena je izložba o životu i karijeri Brusa Lija, a njegovi obožavaoci položili su cveće na Lijevu statuu u Aveniji zvezda.

Tanjug/AP Photo/Louise Delmotte
 

Predsednik kluba fanova Brusa Lija u Hong Kongu rekao je da klub, koji je osnovan pre tri decenije, ima samo jednog člana u dvadesetim godinama. Klub ima 600 članova i mnogi su došli iz Velike Britanije i Južne Koreje, preneo je AP.

Smrt na vrhuncu slave

Li je rođen u San Francisku, ali je odrastao u Hong Kongu, a bio je poznat po svom talentu za borilačke veštine i borbi protiv rasističkih prikaza Azijata 1960-ih i 70-ih godina. Umro je na vrhuncu slave od alergijske reakcije na lekove protiv bolova, kada je imao samo 32 godine.

Profimedia
 

Mnogi Lijevi fanovi rekli su da ih je njegova filozofija inspirisala od mladosti, iako su mnogi saznali za njega i njegova dela tek nakon njegove smrti.

Holivudska megazvezda

Započeo je karijeru kao dete glumac 1940-ih i počeo da uči kineski kung fu kada je imao 13 godina. Vratio se u Ameriku 1959. godine i studirao filozofiju na Univerzitetu u Vašingtonu. Žestoko se borio protiv rasističkih stereotipa u američkoj industriji zabave, gde su azijski muškarci često prikazivani kao sluge, nekvalifikovani radnici ili zli geniji u Holivudu.

Profimedia
 

Li se na kraju vratio u Hong Kong i snimio filmske hitove kao što su "The Big Boss" i "Fist of Fury". Njegov poslednji film "Enter the Dragon" objavljen je šest dana nakon njegove smrti i postao je njegov najpopularniji film.

Bio je jedan od prvih azijskih glumaca koji su postali holivudske megazvezde i podstakao je popularnost kung fua širom sveta.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike