Šokantno otkriće o Brus Lijevoj smrti: Ubila ga je stvar bez koje je život nezamisliv

23.11.2022

07:35

0

Autor: Dejan Ćirić

Prema zvaničnim rezultatima obdukcije umro je od cerebralnog edema, odnosno otoka mozga izazvanim reakcijom na uzimanje lekova protiv bolova, međutim nova istraživanja upućuju na drugi uzrok

Šokantno otkriće o Brus Lijevoj smrti: Ubila ga je stvar bez koje je život nezamisliv
Brus Li - Copyright Profimedia

Brus Li zvezda borilačkih filmova, idol generacijama mladih koje su stasavale uz njegove herojske borbe, pokrete i krike u kultnim filmovima “Zmajevo gnezdo”, “Zmajeva igra smrti” i mnogim drugim, misteriozno je preminuo 20. jula 1973. godine. Imao je samo 32 godine.

Prema zvaničnim rezultatima obdukcije umro je od cerebralnog edema, odnosno otoka mozga izazvanim reakcijom na uzimanje lekova protiv bolova.

Brus Li / Profimedia
 

Tokom godina, mnogo se spekulisalo o drugim uzrocima njegove smrti. Navodi se toplotni udar, ali i atentat od strane kineskih gangstera. Međutim, prema jednom novom istraživanju Brus Li je možda umro od konzumiranja previše vode.

Hiponatremija i kanabis

Istraživači navode da je Lijev otok verovatno izazvan hiponatremijom. U njihovom članku u žurnalu The Clinical Kidney Journal se navodi:

„Smatramo da je nesposobnost njegovih bubrega da izluče višak vode razlog smrti Brusa Lija. Činjenica da su drugi komentarisali da je on pio mnogo vode, iako je to uobičajena aktivnost koju uglavnom ni ne primećujemo kod drugih osoba, govori nam da je količina vode koju je uneo u organizam bila primetno veća nego inače u trenutku njegove smrti“, prenosi Far Out Magazine.

Brus Li / Profimedia
 

Lijeva supruga je istakla da je on u jednom periodu bio na dijeti koja je podrazumevala obroke sa sa dosta tečnosti, i tada je uglavnom konzumirao sokove od jabuke i šargarepe. Poznato je i da je pušio kanabis na dan kada je umro, što obično pojačava žeđ.

Budi kao voda

U svojoj hipotezi istraživači dalje navode:

„Pretpostavljamo da je Brus Li umro od specifičnog oblika disfunkcije bubrega, odnosno nemogućnosti da se izluči dovoljno vode za održavanje homeostaze vode. Ovo može dovesti do hiponatremije, cerebralnog edema i smrti u roku od nekoliko sati, ako unos vode nije usklađen sa izlučivanjem vode u urinu, što se poklapa sa vremenom njegove smrti. Činjenica da se ljudsko telo sastoji od 60% vode ne štiti nas od potencijalno smrtonosnih posledica konzumiranja vode brže nego što naši bubrezi mogu da izluče višak ove tečnosti.”

Brus Li / Profimedia
 

„Li je poznat po citatu ‘Budi kao voda’, ali se, nažalost, čini da ga je višak vode i ubio”, navodi se na kraju ovog članka.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike