Ko je "Dama sa bakljom u ruci"? Iza logoa Columbia Pictures krije se neverovatna priča (FOTO)

04.06.2023

18:00

0

Ona vas uvek "pozdravi" pre svakog filma

Ko je "Dama sa bakljom u ruci"? Iza logoa Columbia Pictures krije se neverovatna priča (FOTO)
Columbia Pictures je osvežio svoj logo devedesetih godina - Copyright Profimedia

Ako ste ikada pogledali neki film studija Columbia Pictures, sigurno vam je poznata „Dama sa bakljom u ruci“ koja obavezno pozdravlja gledaoce pre samog filma. Ova "tradicija" je uspostavljena još 1924. godine.

Studio je tokom ranijih godina koristio lik žene obučene u rimsku vojnu opremu koja je u levoj ruci držala štit, pre nego što je 1928. to promenjeno u ženu sa bakljom.

Profimedia
 

To je imalo nekoliko varijacija, inspirisanih između ostalih glumicama Evelin Venabl i Džejn Bartolomju.

Osvežavanje logoa

Devedesetih godina studio je rešio da osveži svoj logo.

Dženi Džozef nije bila ni model ni glumica, nije čak nikad ni pozirala za profesionalnu fotografiju pre ili posle 1992. godine, ali je zbog jedne fotografije postala jedna od najpoznatijih figura savremene kinematografije.

Fotografije Dženi Džozef napravila je Keti Anderson, nagrađena Pulicerovom nagradom, a Majkl Deas je njih iskoristio kao referencu za sliku logoa studija Columbia Pictures, koji se koristi i danas.

Majkl Deas je pre toga bio poznat po slikama poznatih ličnosti poput Abrahama Linkolna i Merilin Monro, a Columbia Pictures ga je angažovala da promeni njihov logo, ogrnutu ženu koja drži baklju poput Kipa slobode, čija verzija se pojavljivala još od 1924. godine.

Kada je Deas zamoljen da promeni logo, odmah je angažovao Anderson, jer su već nekoliko puta sarađivali.

Profimedia
 

Džozef je u ruci držala stonu lampu i tu je bilo nekoliko sitnica koje su izigravale rekvizite, a najzanimljiviji trenutak desio se kada je rekla da je upravo saznala da je trudna.

Ni Deas ni Anderson nisu verovali da će se njihov rad naći u filmovima i oduševljeni su što je on i danas tako poznat i prisutan, a mnogi od njega prave GIF animacije.

Bonus video:

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike