Stanlio i Olio: Komičari koji su osvojili svet smehom i prijateljstvom o kome se i danas govori (FOTO)

23.06.2023

14:15

0

Njihov humor i nasleđe nastavljaju da žive kroz njihove filmove koji su i danas voljeni od strane publike svih generacija

Stanlio i Olio: Komičari koji su osvojili svet smehom i prijateljstvom o kome se i danas govori (FOTO)
Copyright Profimedia

Sten Lorel i Oliver Hardi, legendarni englesko-američki komičarski duo, poznat kao Stanlio i Olio, oduševili su publiku širom sveta svojim urnebesnim nastupima i nezaboravnim trenucima smeha. 

Profimedia
 

Njihova priča započela je početkom dvadesetog veka, a njih dvojica su postali jedan od najpoznatijih i najomiljenijih tandema u istoriji filma.

Najplaćeniji glumački tandem svog vremena

Stanlio i Olio su prvi put zajedno radili na filmu "The Lucky Dog" 1919. godine, ali su pravu slavu stekli kada su se ponovo udružili 1927. Njihove komične eskapade donele su im globalnu popularnost, a oni su postali najplaćeniji glumački tandem svog vremena. Njihov talenat i smisao za humor omogućili su im da prežive tranziciju sa nemog na zvučni film, ostajući omiljeni među publikom.

Profimedia
 

Ovaj duo zajedno je snimio više od stotinu filmova, od kojih su neki postali klasici komedije. Njihov film "The Music Box" (1932) osvojio je prestižnu nagradu Oskar, a Sten je dobio Nagradu za životno delo za svoj pionirski doprinos komediji. Njihovi najpoznatiji filmovi uključuju "Sons of the Desert" (1933), "Way Out West" (1937) i "Block-Heads" (1938), koji su i danas obožavani od strane publike širom planete.

Veliki prijatelji koji nisu stigli da se zauvek oproste

Iza svojih smešnih likova, ovi glumci su bili veliki prijatelji u privatnom životu. Tokom teških trenutaka, kada je Hardi imao srčani udar 1954. godine, a potom Lorel pretrpeo moždani udar 1956. godine, njihovo prijateljstvo je ostalo snažno. Sten je bio jedan od retkih koji je mogao komunicirati sa Hardijem kroz mimiku, koristeći veštinu koju su godinama razvijali na filmu.

Profimedia
 

Nažalost, Oliver Hardi preminuo je 7. avgusta 1957. godine od cerebralne tromboze. Sten je u vreme sahrane bio na oporavku od srčanog udara, pa nije mogao da prisustvuje poslednjem oproštaju od svog dugogodišnjeg prijatelja.

Simbol smeha i prijateljstva

Lorel je poživeo još nekoliko godina, ali je svet izgubio neponovljivu hemiju koju su on i Hardi delili na sceni. Njihov humor i nasleđe nastavljaju da žive kroz njihove filmove koji su i danas voljeni od strane publike svih generacija.

Stanlio i Olio su večni simboli smeha i prijateljstva, koji su ostavili neizbrisiv trag u svetu komedije.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike