Kako je u svemiru sniman novi film Miloša Bikovića: Jedna stvar je neverovatna! (FOTO/VIDEO)

18.04.2023

12:30

0

Autor: Dejan Ćirić

Reditelj Klim Šipenko ističe da je ostvario svoj san

Kako je u svemiru sniman novi film Miloša Bikovića: Jedna stvar je neverovatna! (FOTO/VIDEO)
Copyright Promo

Najnoviji film Miloša Bikovića „Izazov“ svetsku premijeru je imao 12. aprila u Moskvi, dok je beogradska zakazana za 19. april u Cineplexx Galeriji.

Režiju ovog ostvarenja potpisuje ruski sineasta Klim Šipenko koji je govorio o ovom ostvarenju, prvom filmu snimljenom u svemiru, unutar Međunarodne svemirske stanice.

Tanjug/Jadranka Ilić
 

- To je bio moj san i ostvario se. Naravno, bilo je dosta poteškoća koje smo morali da prevaziđemo, ali bili su to uzbudljivi izazovi. Tako je i nazvan film, i uskoro će gledaoci videti kako smo sve to uradili - rekao je reditelj.

Vežbe sa astronautima

Snimanju su prethodile duge pripreme, pošto je godinu dana prepravljao scenario i tražio glavnu glumicu koja će poći na Međunarodnu svemirsku stanicu sa njim, da bi na kraju bila odabrana Julija Peresild.

- Potom smo počeli fizičke pripreme da odemo u svemir i pokušavali smo ustanoviti kao ćemo tamo snimati film. Vežbali smo sa astronautima koji su postali glumci u filmu. Pokušavali smo od njih da saznamo kako da radimo neke stvari u svemiru. Svi oni su bili već u svemiru i pomagali su nam da pronađemo odgovore - objasnio je Šipenko.

Promo
 

Prema njegovim rečima, priča filma "Izazov" je jednostavna: žena plućni hirurg jednog dana dobija poziv da posavetuje astronaute jer se jedan povredio, a potom je poslata u svemir da izvede operaciju.

- Zapravo osnov priče je to što obična osoba koja nikad nije ni sanjala da ide u svemir i koja o njemu ne zna mnogo, dobija poziv, odlazi tamo i postaje deo toga. To je koncept, ideja koju sam hteo - da se gledaoci poistovete sa njom - ističe reditelj.

Promo
 

Snimanje bez sile teže

Šipenko je naveo da je glavni izazov bio tehnički, pošto niko pre nije snimao film u svemiru i nikog nije mogao da pozove i pita za savet kako to da uradi.

- To sam morao da otkrijem. Nisam tamo imao filmsku ekipu, sve sam radio sam. Postavljao sam osvetljenje, dizajnirao set, snimao velikom kamerom, menjao objektive, slao materijal na Zemlju. Sam sebi sam bio ekipa i to je bilo neverovatno.

Tanjug/Jadranka Ilić
 

Pošto na Međunarodnoj svemirskoj stanici nema sile teže, bez nje su leteli u prostoru dok su snimali.

Rad sa Bikovićem

Rad sa Milošem Bikovićem, koji u "Izazovu" igra glavnu mušku ulogu, za Šipenka je zadovoljstvo, pošto je srpski glumac, prema njegovim rečima, "pametan, zgodan, darovit i ima organsko prisustvo na platnu". Sve to Bikovića čini sjajnim u filmu, a uz to je dobra osoba i "uvek je zadovoljstvo raditi sa darovitim glumcem, koji je tako velika zvezda u Srbiji i Rusiji" - naglašava Šipenko.

Promo
 

- Ovo je treći film koji smo radili zajedno, a učestvovao je i u jednom koji sam producirao, a režirala je moja supruga.Volim da radim sa njim. Imamo još projekata koje planiramo zajedno, možda jedan i u Srbiji - otkriva reditelj.

Sledeći korak snimanje šetnji u svemiru

Šipenko je rekao da mu je želja da se uz ovaj film svaki gledalac oseća kao da je bio u svemiru, da izađe iz dvorane sa iskustvom svemira.

- To je moj cilj. Poruka i ideja ima mnogo u filmu. Ipak, glavna stvar je da gledaoce približim iskustvu odlaska u svemir, koje sam ja osetio, kao i Julija. Film istražuje nova područja, a ovo je zaista novo područje i verujem da je veoma plodno - naveo je Šipenko.

Promo
 

Izrazivši očekivanje da će posle "Izazova" sa tehničkim napretkom veće filmske ekipe ići u svemir i da će filmovi snimljeni u svemiru postati bolji i sofisticiraniji, Šipenko je rekao da će se ići i dalje i da će sledeći korak biti snimanje šetnji u svemiru. 

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike