FEST proslavio 50. rođendan: Zaslužnima dodeljene plakete

27.09.2020

13:54 >> 15:23

0

Kako je istaknuto ovom prilikom, zahvaljujući posebnim, požrtvovanim, kreativnim i posvećenim pojedincima Fest je postao Beograd, a Beograd Fest

FEST proslavio 50. rođendan: Zaslužnima dodeljene plakete
Copyright Beoinfo

Pre tačno 50 godina, na današnji dan 1970. osnovan je Međunarodni filmski festival FEST.

Dodela plaketa “Festovih 50” za pedeset pojedinaca koji su presudno uticali na festival od njegovih početaka do današnjih dana, održana je danas u Skupštini grada Beograda.

Kako je istaknuto ovom prilikom, zahvaljujući posebnim, požrtvovanim, kreativnim i posvećenim pojedincima Fest je postao Beograd, a Beograd Fest.

Među doajenima filma koji su posthumno nagrađeni plaketama su osnivač Festa Milutin Čolić, reditelji Dušan Makavejev, Aleksandar Saša Petrović, članovi inicijativnog odbora Festa Milan Vukos, Dejan Ðurković, Slobodan Novaković, novinari Bogdan Tirnanić i Nebojša Ðukelić…

Goran Vesić, zamenik gradonačelnika Beograda, u prigodnom obraćanju istakao je da je Fest jedna od najznačajnijih tradicija u Beogradu.

– Ovo je prilika da se podsetimo svih ljudi koji su dali značajan doprinos kako bi Fest značio ono što jeste. Već u oktobru donećemo odluku da osnivač Milutin Čolić dobije svoju ulicu u Beogradu. Takođe, i Milan Vukos će dobiti ulicu zbog svega što je uradio za naš grad. Slično će biti i sa Dinkom Tucakovićem – kazao je Vesić.

Najavio je da će Cebef u narednom periodu uraditi digitalizaciju svih materjala sa Festa kako bi sačuvali uspomene na naš najznačajniji festival.

Vesić je istakao da je obaveza gradskih vlasti da svake godine festival ima veći budžet, a gradski sekretar za kulturu Ivan Karl, čija je ideja dodela plaketa “Festovih 50”, uručio je vredna priznanja laureatima i članovima porodice posthumno nagrađenih pojedinaca.

Beoinfo

Među nagrađenima su se našli i nekadašnji Direktor Jugoslovenske kinoteke i filmski znalac Radoslav Zelenović, sadašnji direktor te ustanove kulture Jugoslav Pantelić, publicisti i filmski kritičari Milan Vlajčić, Božidar Zečević, Borislav Anđelić, Sandra Perović…

Na listi su i reditelji Emir Kusturica i Goran Paskaljević i novinarka Dubravka Lakić, koji nisu prisustvovali svečanosti.

Beoinfo

U ime nagrađenih okupljenima se obratila Iva Čolić unuka Milutina Čolića koja je emotivno, kroz suze napomenula da je jako ponosna što sa vrednim priznanjem u rukama stoji pred ljudima koji su pomogli da Fest bude ono što jeste.

– Deda nam je jednom kazao da ravnodušnost može više da boli nego nanesena bol. Ovom plaketom ste pokazali da niste ravnodušni i da ste se setili svih koji su pomagali da Fest piše istoriju nekadšnje i sadašnje drževe – kazala je Čolić.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike