Preminula književnica Dubravka Ugrešić: Bila je u užem izboru za Nobelovu nagradu

17.03.2023

15:49

0

Umrla je u Amsterdamu u 73. godini

Preminula književnica Dubravka Ugrešić: Bila je u užem izboru za Nobelovu nagradu
Copyright Profimedia

Poznata hrvatska književnica Dubravka Ugrešić, preminula je danas u Amsterdamu u 73. godini, u krugu prijatelja i porodice, preneo je  kulturni klub MAMA iz Zagreba, na svojoj Fejsbuk strani.

Dubravka Ugrešić bila je cenjena i nagrađivana književnica i naučnica.

Autorka je brojnih dela, između ostalih i „Poza za prozu“, „Štefica Cvek u raljama života“, „Život je bajka“, „Forsiranje romana-reke“, „Američki fikcionar“, Kultura laži, „Baba Jaga je snijela jaje“, prevedenih na više od dvadeset jezika.

Dubravka Ugrešić/Profimedia
 

Njene knjige su prevedene na gotovo sve evropske jezike i nagrađivane međunarodnim priznanjima

Ona se 2021. godine našla u užem izboru za Nobelovu nagradu.

Najpoznatija po romanu "Štefica Cvek u raljama života"

Ugrešićeva je završila komparativnu i rusku književnost na Filozofskom fakultetu u Zagrebu. Dvadesetak godina radila je u Institutu za nauku o književnosti pri Filozofskom fakultetu u Zagrebu.

Početkom devedesetih piše eseje protiv nacionalizma, rata i etničke mržnje (kasnije sakupljene u zbirci „Kultura laži“), zbog čega je hrvatski mediji i hrvatska javnost proglašavaju "izdajnicom", "narodnim neprijateljem" i "vešticom".

Dubravka Ugrešić/Profimedia
 

Godine 1993. Dubravka napušta Hrvatsku i živi u inostranstvu (najčešće se zadržava u Holandiji), gde piše, predaje na američkim i evropskim univerzitetima i sarađuje u evropskim novinama i časopisima.

Možda je najpoznatija po kratkom romanu "Štefica Cvek u raljama života", s podnaslovom Patchwork roman, u kojem se postmodernistički, ironično i duhovito igra trivijalnom literaturom (ljubavni roman), gradeći tekst kao krojni arak s naslovima koji slede sve krojačke termine, grafički i sadržajno ušivajući citate, pisma i savete, prenosi B92. Štefica je, nakon ustanovljene popularnosti, 1984. uspešno prebačena i na film („U raljama života“, Rajka Grlića).

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike