Ceo svet priča o dodeli Oskara, a niko ne zna da se dešavalo nešto strašno: Istina je otkrivena!

14.03.2023

20:00

0

Lažne veb stranice nude besplatno strimovanje filmova nominovanih za prestižnu svetsku nagradu

Ceo svet priča o dodeli Oskara, a niko ne zna da se dešavalo nešto strašno: Istina je otkrivena!
Oskar 2023. - Copyright Profimedia

Ljudi širom sveta pričaju o dodeli Oskara 2023. koja je održana 12. marta, ali iza svog tog glamura, kriju se i sajber pretnje!

Stručnjaci kompanije Kaspersky upozorili su na porast prevara koje koriste popularnost ovog događaja kako bi obmanuli njegovu publiku.

Prevaranti stvaraju lažne veb stranice koje nude besplatno strimovanje filmova nominovanih za Oskara, podstičući korisnike da daju svoje lične i bankarske podatke i time preuzmu malver.

Profimedia
 

Identifikovane su različite veb lokacije koje tvrde da nude besplatan striming nominovanih filmova, ali umesto toga kradu novac korisnika.

Kako funkcioniše prevara

Da bi pristupili filmovima, korisnici moraju da plate pretplatu. Kada se uplata izvrši, korisnici postaju ranjivi na neovlašćene transakcije koje se ili naplaćuju u jednakim intervalima, nalik na pretplatu koja se ne može otkazati, ili u manjim novčanim sumama dok se račun ne isprazni.

Nastavak Avatara postao je meta za prevarante koji su smislili nekoliko lažnih taktika kako bi prevarili korisnike da preuzmu ili pogledaju film, uključujući giveaway nagrađivanja.

Šema funkcioniše tako što korisnike usmerava na lažnu veb lokaciju gde se od njih traži da potvrde svoju prisutnost popunjavanjem anketa koje nude razne nagrade. Kada korisnik klikne na dugme "play", dočeka ga poruka čestitke na osvojenoj nagradi po svom izboru, a koja može uključivati finansijsku nagradu, H&M i IKEA vaučere ili PS5 konzolu.

Profimedia
 

Prevaranti prikupljaju lične podatke

Primarni cilj obmane je izvlačenje novca od korisnika traženjem provizije za slanje nagrade.

Pored toga, prevaranti prikupljaju lične podatke kao što su ime korisnika, adresa e-pošte i broj telefona uz obećanje finansijske nagrade ili poklon sertifikata. Ove informacije se mogu koristiti za krađu identiteta ili prodati na Darkweb-u u zlonamerne svrhe.

- Dodela Oskara je unosna za sajber kriminalce koji svake godine intenziviraju svoje zlonamerne aktivnosti. Od ključne je važnosti da budete posebno oprezni tokom ovog događaja i još jednom proverite autentičnost bilo koje veb stranice koja nudi besplatan sadržaj.

Ne nasedajte na lažne veb sajtove sa poklonima koje prevare korisnike da odaju svoje lične podatke. Uvek koristite renomirane servise za striming i još jednom proverite autentičnost veb-sajta - ističe Olga Svistunova, stručnjak za bezbednost u kompaniji Kaspersky.

Profimedia
 

Kako se odbraniti od prevare

Da ne bi postali žrtva prevare, evo nekoliko saveta:

• Obratite pažnju na zvanične datume objavljivanja filmova u bioskopima, na servisima za striming, TV-u, DVD-u ili drugim izvorima;

• Proverite autentičnost veb lokacija pre nego što unesete lične podatke i koristite samo zvanične veb stranice za gledanje ili preuzimanje filmova. Još jednom proverite formate URL-a i pravopis naziva kompanije;

• Koristite pouzdano bezbednosno rešenje, koje identifikuje zlonamerne priloge i blokira fišing lokacije;

• Izbegavajte linkove koji obećavaju ekskluzivno besplatan sadržaj, a ako sumnjate u autentičnost istog, proverite to kod svog provajdera.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike