„Seobe“ u novom ruhu: Filmski spektakl čuvenog Saše Petrovića na FEST-u

24.02.2023

09:01

0

Autor: Dejan Ćirić

Ovo ostvarenje je snimljeno u srpsko-francuskoj koprodukciji, sa najpoznatijim imenima evropskog i domaćeg filma

„Seobe“ u novom ruhu: Filmski spektakl čuvenog Saše Petrovića na FEST-u
Film "Seobe" - Copyright Promo/FEST

U okviru 51. FEST-a premijerno će pred domaćom publikom biti prikazana digitalno restaurisana, francuska verzija filma "Seobe" (Migrations), u režiji Aleksandra Saše Petrovića, prema istoimenom romanu Miloša Crnjanskog.

Publika FEST-a će 30 godina nakon svetske premijere imati priliku da pogleda ovaj filmski spektakl u novom ruhu, u okviru programske selekcije FEST klasik.

Promo/FEST
 

Nedozvoljena i strasna ljubavna veza

Film je snimljen u srpsko-francuskoj koprodukciji, sa najpoznatijim imenima evropskog i domaćeg filma. Vuka Isakoviča tumačio je Avtandil Maharadze, Dafinu Izabel Iper, a Aranđela Rišar Beri. Ostale uloge ostvarili su Bernar Blije, Erland Jozefson, Dragan Nikolić, Miki Manojlović, Rade Marković, Petar Božović, Ružica Sokić i drugi.

Film potpisuje Aleksandar Saša Petrović jedan od najznačajnijih filmskih stvaralaca sa ovih prostora. 

Promo/FEST
 

Radnja "Seoba" prati sudbine srpskih vojnika i oficira u službi Habzburške monarhije krajem 18. veka. Uporedo sa ratnim dešavanjima razvija se nedozvoljena i strasna ljubavna veza čime se kreiraju dva paralelna, ali nerazdvojna toka priče.

U Beogradu prikazan četiri meseca pre smrti reditelja

- Moja priča, u nekoliko reči, je bračno neverstvo. Ratnikova žena izneveri muža dok je na ratištu i to sa deverom, što filmu daje dramsku kompaktnost i izražajnost - rekao je svojevremeno Saša Petrović.

Film je premijerno prikazan u Francuskoj 1993. godine, a u Beogradu aprila 1994, četiri meseca pre smrti Saše Petrovića.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike