Film u koji je stalo 80 godina života, 60 godina sviranja rokenrola i 45 godina bivše zemlje: „Trenutak sna“ premijerno na FEST-u (FOTO)

19.02.2023

15:01

0

Autor: Dejan Ćirić

Ovo jedinstveno ostvarenje o YU grupi snimano je sedam, a montirano duže od dve godine

Film u koji je stalo 80 godina života, 60 godina sviranja rokenrola i 45 godina bivše zemlje: „Trenutak sna“ premijerno na FEST-u (FOTO)
Plakat za film o YU grupi "Trenutak sna" - Copyright Promo/Boban Savić Geto

Svetska premijera filma „Yu Grupa - Trenutak sna“ reditelja Darka Lungulova biće održana u četvrtak, 2. marta, u 19.30 časova u mts Dvorani, na 51. FEST-u.

Priča o trajanju, ljubavi i borbi

„Yu Grupa - Trenutak sna“ je priča o rokenrol grupi koja je nadživela zemlju po kojoj je dobila ime, ali je i priča o porodici. Film prati trojicu braće Jelić koji se rađaju i odrastaju zajedno sa novom Jugoslavijom, 1940-ih godina. Epsko, ali istovremeno i duboko intimno ostvarenje, kreativno koristi arhivski materijal i do sada neobjavljivane „Super 8“ filmove, kako bi se ispričala priča o trajanju, ljubavi i borbi.

Foto: Privatna arhiva porodice Jelić
 

U ovaj jedinstven film, sniman sedam godina, a montiran duže od dve godine, stalo je 80 godina života, 60 i nešto godina sviranja rokenrola, 50 i nešto godina YU Grupe i 45 godina jedne bivše zemlje.

Ideal YU grupe

- Jako se radujem što će se premijerom ovog filma spojiti dve prepoznatljive i za mene jako drage institucije - FEST i YU Grupa. Odrastao sam uz ovaj festival, a posle se uz njega i obrazovao kao autor. Svoj prvi dokumentarac sam prikazao 2005, a festival sam zatvorio 2009. sa filmom „Tamo i ovde“. Radujem se što će članovi porodice Jelić doći na premijeru iz raznih krajeva sveta. Ovo će biti dobra prilika za sve nas da se sastanemo, ali i ujedinimo sa trojicom braće, njihovom decom i unucima. Ovaj film je dobra prilika da se približimo idealu koji ovaj bend i njegova priča predstavljaju. Nadam se emotivnom susretu sa publikom - rekao je Darko Lungulov.

Promo/Boban Savić Geto
 

Porodica Jelić i prijatelji

U filmu učestvuju Žika Jelić, Dragi Jelić, Rade Jelić, Petar Jelić, Raša Đelmaš, Dragoljub Đuričić, Saša Radojević - Žule, Peca Popović, Siniša Škarica i mnogi drugi.

Originalnu muziku za film komponovao je Petar Jelić. Autor postera je akademski slikar Boban Savić Geto, poznat po ilustracijama, stripovima, koncept-artu, karakter-dizajnu i scenografiji.

Ostvarenje „Yu Grupa - Trenutak sna“ je podržao Filmski centar Srbije.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike