Drama o strahovima, sukobima i strastima u vreme izbijanja korone: „Magnetna rezonanca“ u bioskopima (VIDEO)

22.02.2023

15:30

0

Autor: Dejan Ćirić

Reditelj ističe da je ovo priča o starim vremenima koja se doživljavaju kao pouzdana i sadašnjim momentima koji se promišljaju kao haotični

Drama o strahovima, sukobima i strastima u vreme izbijanja korone: „Magnetna rezonanca“ u bioskopima (VIDEO)
Film "Magnetna rezonanca" - Copyright Promo/MCF

Film "Magnetna rezonanca" ("R.M.N.")  koji je premijerno prikazan na prošlogodišnjem Kanskom festivalu, gde je nominovan za najprestižniju nagradu Zlatnu palmu, potom proglašen za najbolji film Festivala evropskog filma Palić i prikazan na Festivalu autorskog filma (FAF), od sutra, 23. februara, naći će se na repertoaru domaćih bioskopa.

U pitanju je drama nagrađivanog reditelja i scenariste Kristijana Munđiua, a mesto dešavanja je Transilavnija.

Promo/MCF
 

Prema rečima reditelja, film razmatra dileme današnjeg društva, solidarnost naspram individualizma, toleranciju naspram sebičnosti, političku korektnost nasparam neposrednosti. On dodaje da je ovo ujedno i priča o starim vremenima koja se doživljavaju kao pouzdana i sadašnjim momentima koji se promišljaju kao haotični.  

Dečak sa nejasnim strahovima

Radnja filma smeštena je neposredno pre pojavljivanja korona virusa, s kraja 2019. godine. Nekoliko dana uoči Božića Matijas napušta posao u Nemačkoj i vraća se u multietničko transilvanijsko selo. Želi da se više uključi u odgajanje svoga sina i pomogne dečaku da se oslobodi nejasnih strahova.

Promo/MCF
 

Matijas je zaokupljen i svojim starim ocem, kao i željom da vidi svoju bivšu ljubavnicu, Silu. Kada se u maloj fabrici, kojom Sila upravlja, zaposli nekoliko novih radnika, mir u zajednici se polako narušava. Strah obuzima stanovnike, a frustracije, sukobi i strasti narušavaju dotadašnje stanje prividnog razumevanja i smirenosti.

- Film se osvrće na drevnu potrebu za pripadanjem, nasleđenu od predaka, da se identifikujemo sa svojom grupom, sa svojim plemenom i da se prirodno odnosimo prema drugima sa rezervom i sumnjom, bilo da su druge vere, pola ili društvene klase - zaključio je reditelj.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike