"Tužno je gledati kako se Brus Vilis raspada pred vašim očima": Mučni detalji sa snimanja poslednjih filmova (FOTO/VIDEO)

18.02.2023 | 20:00

Autor: Bojana Bačić

O njegovom zdravstvenom stanju dugo se šuškalo, neki su naslućivali, a neki jednostavno nisu želeli da poveruju

Copyright Profimedia

- On je jedan od najvećih u filmu i imam veliko divljenje i poštovanje prema njegovom radu ali bilo je vreme da se povuče - izjavila je prošle godine, Teri Martin, producentkinja na snimanju filma "Beli slon" nakon što je objavljena vest da se Brus Vilis povlači iz glume.

"Beli slon" je bio jedan od poslednjih filmova koji je večiti šarmer na filmu Brus Vilis snimio.

Profimedia
Brus Vilis

Pogoršanje vidljivo u filmovima

U svojoj bogatoj karijeri, koja je trajala od sedamedesetih godina prošlog veka, snimio je više od 70 filmova.

U poslednje tri godine pre nego što je otišao u zvaničnu penziju, Vilis je snimio čak 22 filma osrednjeg kvaliteta, a pažljiviji gledaoci u njima su mogli da primete postepeno pogoršanje glumčevog stanja.

O njegovom stanju dugo se šuškalo, neki su naslućivali, a neki jednostavno nisu želeli da poveruju. Sve do onog trenutka kada se zvanično nije oglasila i njegova porodica.

- Naš voljeni Brus ima zdravstvenih problema. Nedavno mu je dijagnostikovana afazija koja je uticala na njegove kognitivne sposobnosti. Zbog posledica bolesti Brus je odlučio da se povuče i stavi tačku na karijeru koja mu je mnogo značila... - saopšteno je.

Profimedia
 

Bilo je tužno gledati ga

Vest je prostrujila brzinom munje, a stigle su i prve reakcije.

- Istina je. Režirao sam četiri filma s njim, tako da znam iz prve ruke. Tužno je videti kako se legenda poput Brusa raspada pred vašim očima. Video sam kako izgleda rad sa njim u poslednjih nekoliko godina - napisao je na svom Fejsbuk nalogu reditelj Met Eskandari.

Godinu dana kasnije porodica Brusa Vilisa se ponovo oglasila novim saopštenjem.

- Kao porodica, zahvalni smo na svakoj reči podrške i ljubavi za Brusa, poslate proteklih meseci. Uzimajući u obzir koliko ga volite i poštujete, želimo da vam kažemo kakvo je sada njegovo zdravstveno stanje. U proleće prošle godine dijagnostikovana mu je bila afazija. Međutim, to se stanje menjalo i sada smo dobili novu dijagnozu - frontotemporalnu demenciju (poznatu kao FTD) - piše na samom početku.

Profimedia
 

A zatim se dodaje:

- Na veliku žalost, otežan govor samo je jedan u nizu problema s kojima se Brus suočava. Laknulo nam je samo što smo saznali šta je u stvari posredi... Ovo je jedna okrutna bolest koja svakoga može da snađe, a malo o njoj znamo. Generalno su potrebne godine da bi bila otkrivena i za nju nema leka, što se nadamo da će se promeniti u budućnosti.  

Snimao je samo četiri sata dnevno

Tokom snimanja prošle godine, njegovi menadžeri su se pobrinuli da snimanja ne traju duže od dva dana, a i u ta dva dana snimao je samo po četiri sata dnevno jer je njegovo zdravlje počelo rapidno da se pogoršava.

Villis je na filmskom setu često imao pratnju, a njegov dugogodišnji pomoćnik Stephen J. Eads kako navode svetski mediji bio je plaćen, do 200.000 dolara po filmu da ga čuva. 

Na snimanju "Open Sourcea" glumac Adam Huel Potter zarađivao je do 4.150 dolara nedeljno da čita scenario Brusu u slušalicu.

Profimedia
 

- Čini se da moramo smanjiti Brusov broj stranica za otprilike pet stranica - napisao je reditelj Mike Burns u mejlu scenaristi u junu 2020. godine a zatim dodao:

 - Moramo i malo skratiti njegove dijaloge i smanjiti monologe.

Navodili su ga kao lutku na koncu

Na setu filma "Hard Kil"a došlo je do navodnog incidenta s pištoljem napunjenog ćorcima. Najmanje dve osobe tvrde da je Vilis tada pucao u pogrešnom smeru, iako producent tog filma to demantuje.

U tom filmu, pre dve godine  glumica Lala Kent trebala je glumiti Vilisovu ćerku, a u jednoj je sceni njegov lik trebalo je da uskoči i zaštititi je od loših momaka. Villis je trebao izgovoriti rečenicu koja je bila znak Lali da se sagne pre nego što je opalio iz pištolja. Ali umesto toga, tvrde izvori, Villis je pucao iz pištolja pre nego što je to izgovorio, a glumica se nije sagnula.

Ipak, na setu niko nije povređen, a i oružar sa seta kasnije je demantovao tvrdnje da je bilo reč o "opasnoj" situaciji.

Brus Vilis u filmu "Umri muški" Profimedia
 

Jedan od članova ekipe koji je primetio da je Brus zbunjen, rekao je da je njihov zadatak bio da učine sve što mogu kako Brus ne bi u filmu izgledao loše.

- Neko bi mu dao tekst, a on ne bi razumeo šta to znači. Navodili su ga kao lutku na koncu - rekao je on za medije.

Niko nije mogao ni prepostaviti da će Brus Vilis za mnoge superheroj završiti ovako karijeru ali život nije film a za njegove najvernije fanove Brus Vilis će uvek ostati superheroj koji na kraju pobeđuje.

 

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam