Zlatan Vidović u filmu koji je oduševio američku publiku: Iskustvo koje vam nijedan blokbaster ne može pružiti (FOTO)

31.01.2023

09:45

0

Autor: Dejan Ćirić

Domaća premijera biće održana na ovogodišnjem FEST-u

Zlatan Vidović u filmu koji je oduševio američku publiku: Iskustvo koje vam nijedan blokbaster ne može pružiti (FOTO)
Film "Ovuda će proći put" - Copyright Promo/Pointless Films

Debitantski dugometražni igrani film „Ovuda će proći put“ scenaristkinje i rediteljke Nine Ognjanović osvojio je dve značajne nagrade na festivalu Slemdens (Slamdance) koji se održava svakog januara u Sjedinjenim Američkim Državama.

Film je osvojio Nagradu publike za najbolji dugometražni igrani film, kao i Specijalno priznanje žirija u kategoriji igrani film.

Promo/Pointless Films
 

Slemdens je jedan od najznačajnijih festivala za filmske debitante u svetu. Svake godine na festival se prijavi preko 7000 filmova iz celog sveta, a samo 11 završi u festivalskoj selekciji. Slemdens je nastao pre skoro tri decenije i na njemu su debitovali danas čuveni reditelji kao što su Bong Džun-Ho („Parazit“) i Kristofer Nolan („Dankirk“, „Uspon mračnog viteza“).

Na Staroj planini odsečeni od sveta

- Nismo očekivali nagrade. Film smo radili iz ljubavi, u vrlo skromnim uslovima. Ništa od ovoga ne bi bilo moguće bez odlične ekipe i glumačke postave, koji su pristali da deo svojih života provedu sa nama na Staroj planini, odsečeni od sveta. Raduje me da uspeh filma podelim sa njima i jedva čekam da ga pogledamo zajedno u velikoj sali - izjavila je Nina Ognjanović.  

Promo/Pointless Films
 

- Poziv na ovaj festival je za ceo autorski tim, kao i za našu produkcijsku kuću velika stvar, ali ono što mi je posebno značilo jeste da je, osim stručnog žirija, film naišao na fenomenalnu reakciju i kod festivalske publike. Takođe, naišli smo na veliki entuzijazam prema našem filmu kod drugih filmskih stvaralaca na festivalu, i ta vrsta podrške i uspostavljenih prijateljstava vredniji su od svake nagrade - ističe David Jovanović, producent filma.

Zadivljujuć, moderan i samouveren

Film je naišao na pozitivne utiske i izvan festivala - kod internacionalne kritike. Jedan od najznačajnijih evropskih filmskih portala Cineuropa napisao je: “Ognjanovićeva ovu bezvremenu priču uspeva da ispriča sa elegancijom. Krajnji rezultat je zadivljujuć, moderan i samouveren filmski prvenac u kojem su svi vestern i noar lajtmotivi napravljeni baš kako treba.”

Promo/Pointless Films
 

Kritičar Kris Džouns iz Overly Honest Movie Reviews navodi: “Iskustvo koje vam nijedan blokbaster ne može pružiti. Trijumf nezavisnog filmskog stvaralaštva koji pokazuje neverovatan talenat ove mlade rediteljke i dokazuje da filmovi sa malim budžetom mogu biti jednako snažni i uticajni kao i visokobudžetne holivudske produkcije.“

Domaća premijera na FEST-u

Glavne uloge u ostvarenju „Ovuda će proći put“ poverene su Jani Bjelici i Zlatanu Vidoviću, a ostale uloge tumače Svetozar Cvetković, Eva Ras, Brana Stefanović, Igor Filipović, Ninoslav Ćulum, Vladimir Maksimović, Pavle Čemerikić i dečak Demijan Kostić.

Promo/Pointless Films
 

Film je nastao u koprodukciji Pointless Films sa Fakultetom dramskih umetnosti i Radio-televizijom Srbije. Nastao je uz podršku Filmskog centra Srbije i Ministarstva za kulturu i informisanje Republike Srbije.

Domaća premijera biće održana na ovogodišnjem 51. FEST-u.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike