Nakon 20 godina rešena neobična misterija u filmovima o Hariju Poteru: Detalj koji niko nije razumeo

06.01.2023

12:01

0

Autor: Dejan Ćirić

Ova nelogičnost dugo je mučila fanove širom sveta

Nakon 20 godina rešena neobična misterija u filmovima o Hariju Poteru: Detalj koji niko nije razumeo
Hari Poter - Copyright Profimedia

Film "Hari Poter i zatvorenik iz Askabana" počinje scenom u kojoj Hari krši jedno od najosnovnijih pravila, a to je zabrana korišćenja čarolija van čarobnjačkog sveta. U pitanju je težak prekršaj je mogao da ga dovede do izbacivanja iz škole.

Ova nelogičnost godinama je mučila fanove širom sveta, ali je jedan od gledalaca konačno uspeo da objasni zašto najpoznatiji filmski i književni čarobnjak nije kažnjen za svoje postupke.

Profimedia
 

Radi se o pravilu da čarolije ne smeju da se upotrebljavaju van Hogvortsa, a u filmu se vidi kako Hari krši magični zakon u prvim sekundama, dok vežba "lumos" čaroliju ispod svog pokrivača.

Magija zamenjena lampom

Na popularnoj stranici Reddit fanovi su često izražavali svoje nezadovoljstvo izmenama na filmu koje su ponekad menjale smisao pojedinih delova knjige. Ipak, jedan korisnik je objasnio misteriju posle skoro dve decenije.

"I u knjigama i u filmovima likovi koriste 'lumos' kada ne bi smeli. Moja pretpostavka je da ta čarolija ima veoma slabu moć i niko se sa tim ne zamara, s obzirom na to da se rezultat magije može lako zameniti lampom", naveo je on.

Profimedia
 

Ova scena u zapletu isključivo postoji zahvaljujući filmu. U knjigama, Hari je koristio svetiljku kako bi čitao. Alfonso Kuaron, reditelj koji stoji iza ovog slavnog nastavka, očigledno je više brinuo o uvodnoj sceni nego o doslednosti, navodi klix.ba.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike