Potresna drama o životu Srba na Kosovu: „Čekajući Handkea“ premijerno na malim ekranima (FOTO/VIDEO)

20.12.2022

10:30

0

Autor: Dejan Ćirić

Postavljanje ploče zahvalnosti poznatom piscu u izopštenoj i getoiziranoj enklavi okruženoj albanskom većinom bila je svojevrsna sizifovska akcija

Potresna drama o životu Srba na Kosovu: „Čekajući Handkea“ premijerno na malim ekranima (FOTO/VIDEO)
Film "Čekajući Handkea" - Copyright Promo/MCF

Dugometražno dokumentarno ostvarenje Gorana Radovanovića „Čekajući Handkea“ svoju premijeru u Srbiji je imalo na 50. FEST-u, dok će televizijski gledaoci imati priliku da ga pogledaju večeras, 20. decembra, na Prvom programu RTS-a, u 20 časova i 50 minuta.

Saznavši da je Peter Handke dobio Nobelovu nagradu za književnost 2019. godine, vinar Srđan Petrović iz Velike Hoče sa Kosova, odlučuje da postavi ploču sa reljefnim likom pisca na svojoj vinariji gde je slavni književnik više puta boravio.

Film Čekajući Handkea Promo/Nama Film
 

Postavljanje ploče zahvalnosti poznatom piscu u izopštenoj, izolovanoj i getoiziranoj enklavi okruženoj albanskom većinom, kakva je Velika Hoča, postaje svojevrsna sizifovska akcija koja razotkriva svu dramu života preostalog srpskog stanovništva na Kosovu i Metohiji.

Minimalna zahvalnost za Handkea

Celokupni autor dokumentarca o nobelovcu Handkeu je Goran Radovanović iza koga, između ostalih, stoje i filmovi „Enklava“ (2015), „Slučaj Makavejev ili proces u bioskopskoj sali“ (2017), o zabrani prikazivanja filmova crnotalasnog reditelja Dušana Makavejeva.

Film Čekajući Handkea Promo/Nama Film
 

Srđan Petrović, protagonista filma, je o Peteru Handkeu, sa kojim se često družio na Kosovu, kada mu je bio domaćin, rekao:

- Ploču sam napravio kao minimalnu zahvalnost za sve što je gospodin Handke učinio za nas, jer sam shvatio da mu se nismo propisno zahvalili kako on to zaslužuje. Onda sam ispričao reditelju Goranu Radovanoviću tu moju želju, a njemu se rodila ideja o snimanju filma.

Film Čekajući Handkea Promo/Nama Film
 

U dokumentarcu, pored Srđana Petrovića, učestvuju i Luka Petrović, Ljubomir Filijović, Velja Stojković, Gavrilo Kujundžić i Živana Pavlović.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike