„Filmski susreti“ u Nišu: Ljubomir Bandović favorit za najboljeg glumca

08.10.2020

06:23 >> 13:39

0

Autor: Dejan Ćirić

Festival će biti održan po 55. put, od 10. do 15. oktobra

„Filmski susreti“ u Nišu: Ljubomir Bandović favorit za najboljeg glumca
Copyright ATA Images

Na ovogodišnjem festivalu biće prikazano 10 dugometražnih igranih filmova u takmičarskom programu, objavila je direkcija smotre i Filmski centar Srbije. Sve projekcije filmova će biti održane u niškom bioskopu „Sinepleks“, a ne tradicionalno na otvorenom, u Niškoj tvrđavi, jer je sada uveliko jesen, a letnja manifestacija je uvek održavana krajem avgusta.

Od 19 filmova koji su zvanično prijavljeni za ovogodišnje Filmske susrete selekciona komisija je odabrala 10 ostvarenja, gde je akcenat na kvalitetu glumačke igre, kao jedini kriterijum. Prednost je data filmovima u kojima glumačka ostvarenja značajnije utiču na filmove u celini, a neophodno je da budu komunikativni sa publikom.

Tokom pet dana prikazaće se po dva naslova dnevno, i to ovim redosledom: u subotu, 10. oktobra festival će biti otvoren delom “Ime naroda” Darka Bajića, a nakon njega je projekcija filma “Sin” Inesa Tanovića. Nedelja, 11.10. donosi dramu “Otac” Srdana Golubovića i akcionu komediju “Ekipa” Marka Sopića, a ponedeljak 12.10. na programu su melodrame “Grudi” Marije Perović i “Asimetrija” Maše Nešković.

U utorak se prikazuje rediteljski debi Gordana Kičića – “Realna priča”, a nakon te komedije sledi neobičan eksperimentalni autorski film “Moj jutarnji smeh” Marka Đorđevića. Poslednji dan je sreda, 14. oktobar, i tada će prvo biti predstavljen čuveni serijal “Vojna akademija 5” Dejana Zečevića, kao i rediteljski prvenac Milene Grujić -“A. S. (25)”, koji je već bio prikazan na Festivalu Autorskog filma 2019. godine.

Od favorita za najbolje glumce godine svakako se izdvajaju Ljubomir Bandović i Andrija Kuzmanović za istorijsku biografsku dramu “Ime naroda”, Goran Bogdan za delo “Otac”, ponovo Bandović – ovog puta za “Ekipu”, Uliks Fehmiu za “Asimetriju”, Filip Đurić – “Moj jutarnji smeh”, Nina Janković – “Realna priča”, kao i Nikola Šurbanović – “A. S. (25)”.

Kao gostujući film, koji će biti prikazan nakon ceremonije zatvaranja festivala, biće prikazano poslednje ostvarenje nedavno preminulog režisera Gorana Paskaljevića – italijanski film „Uprkos magli“. U pitanju je igrani film snimljen na italijanskom jeziku, u kojem epizodnu ulogu ima samo jedna naša glumica – Tamara Aleksić, i razumljivo je da selekciona komisija ovo ostvarenje nije mogla da uvrsti u zvanični takmičarski program. Druga premijera je dokumentarni film „Broj 1“ u režiji Vladimira Ristića, o čuvenom golmanu Draganu Panteliću.

Projekcije će se odvijati istovremeno u četiri sale „Sinepleksa“ u Nišu, uz primenu svih aktuelnih mera Kriznog štaba Vlade Republike Srbije. Program će svake noći početi u 20 časova, a posetiocima će na raspolaganju biti ukupno 489 mesta za sedenje.

 

 

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike