Poslednji film u kome je učestvovao mitropolit Amfilohije: Održana premijera ostvarenja "Lastavice Hristove" (FOTO/VIDEO)

24.11.2022

08:45

0

Priča o ruskim monasima koji su svoj život nastavili u okviru manastira

Poslednji film u kome je učestvovao mitropolit Amfilohije: Održana premijera ostvarenja "Lastavice Hristove" (FOTO/VIDEO)
Julija Bočarova - Copyright Tanjug/Rade Prelić

Dokumentarni film "Lastavice Hristove" imao je beogradsku premijeru sinoć u Parohijskom domu Hrama Svetog Save, a od danas je u svim bioskopima.

Priča o ruskim monasima koji su u proteklom periodu došli u Crnu Goru i svoj život nastavili u okviru tamošnjih manastira, režirala je ruska rediteljka Julija Bočarova, koja je želela da kroz razgovore sa različtim sagovornicima, između ostalog i mitropolitom crnogorsko-primorskim Amfilohijem, prikaže dubinu i lepotu pravoslavne crkve u Crnoj Gori.

Tanjug/Rade Prelić
Julija Bočarova

Ljubav prema srpskom narodu inspiracija za film

Rediteljka Julija Bočarova kaže za Tanjug da je imala posebnu inspiraciju za nastanak filma

- Ljubav prema srpskom narodu me inspirisala da snimim film "Lastavice Hristove". Poželela sam da snimim film o srpskom narodu i pravoslavlju u Crnoj Gori. U gradovima širom Crne Gore počele se da se održavaju molebni i litije u znak protesta protiv usvojenog Zakona o slobodi veroispovesti. 

Blagoslov mitropolita Amfilohija

Mitropolit Amfilohije nas je blagoslovio da snimimo litije u Crnoj Gori. Bio je to poslednji film u kojem je učestvovao mitropolit Amfilohije - kazala je Bočarova i dodala da Srbi čuvaju, znaju svoju istoriju, štite svoju crkvu i čuvaju svoju tradiciju.

- Srbi su pravoslavni narod koji ume da se raduje i voli - kazala je Bočarova.

Film je izazvao veliko interesovanje na Moskovskom međunarodnom filmskom festivalu (MIFF 2021).

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike