Darko Bajić: Umesto minuta ćutanja, dug aplauz zahvalnosti za Paskaljevića

28.09.2020

14:48 >> 11:53

0

Na otvaranju Leskovačkog internacionalnog festivala filmske režije LIFFE slavni reditelj trebalo je da dobije nagradu Živojin Žika Pavlović”, a kolega i

Darko Bajić: Umesto minuta ćutanja, dug aplauz zahvalnosti za Paskaljevića
Copyright Promo/Fadil Šarki

Svečanom ceremonijom u Narodnom pozorištu Leskovac, sinoć je otvoren 13. Leskovački internacionalni festival filmske režije LIFFE koji će se održati do 29. septembra na nekoliko lokacija u Leskovcu i onlajn.

Nakon svečane ceremonije prikazan je film „Ime naroda“ Darka Bajića van konkurencije, a tokom prve festivalske večeri u Takmičarskom programu prikazani su filmovi „Vrba” makedonskog reditelja Milča Mančevskog i „Polusestra” slovenačkog autora Damjana Kozoleahrvatski film „Ideš? Idem!” Ljube Zdjelarevića u kategoriji Nezavisnog filma, i specijalna projekcija filma „Uprkos magli” Gorana Paskaljevića, reditelja i ovogodišnjeg laureata nagrade „Živojin Žika Pavlović” koji je sinoć preminuo.

Antonio Ahel/ATAImages

Povodom smrti čuvenog reditelja, umetnički direktor LIFFE Darko Bajić je na današnjoj konferenciji za medije istakao da je to izuzetan gubitak za sve.

– To je velika tragedija i za srpsku, evropsku, ali i za svetsku kulturu. To je tragedija i za nas koji smo ga poznavali i izuzetno poštovali. On mi je bio prijatelj i ja sam želeo da mu posvetim jučerašnju premijeru. To sam saopštio publici i umesto minuta ćutanja, on je dobio aplauz koji je dugo trajao i koji je predstavljao zahvalnost publike na svim filmovima koje je Goran napravio za nas, a kojih se svi rado sećamo – kazao je Bajić.

Govoreći o filmu „Ime naroda“ iz ugla reditelja, istakao je da je motivaciju da prihvati poziv scenariste Milovana Vitezovića i producenta filma Lazara Ristovskog bio lik Svetozara Miletića.

– Ono što mi je bilo značajno u istraživanju i odluci da radim film jeste Svetozar Miletić i njegov idealizam koji je imao. On je izuzetno jak borac, a ja volim filmove u kojima junaci dominiraju. Tu su i njegova vezanost za porodicu, ali i žrtva koju je on imao radeći, stvarajući i pokušavajući da zaštiti slobodu Srba, njihovog jezika i crkve u Austrougarskoj monarhiji, tadašnjoj centralizovanoj vele-sili. Sve to me je zainteresovalo da vidim i uporedim šta se sve dešavalo kroz istoriju sredinom i krajem 19. veka, i koliko se to vreme razlikuje, a šta je isto ovom danas – naveo je Bajić.

 Trećeg festivalskog dana, u nedelju 27. septembra u Takmičarskom programu srpsku premijeru imaće film „Koncentriši se, baba” bosanskohercegovačkog reditelja i scenariste Pjera Žalice (Narodno pozorište u 19.00), dok će se u Bioskopu LKC održati projekcija filma „Moj jutarnji smeh“ Marka Đorđevića od 21 čas.

U okviru iste selekcije na onlajn platformi biće prikazano hrvatsko ostvarenje „Glas“ Ognjena Sviličića. Projekcije makedonskog filma „Gospod postoji, njeno ime je Petrunija“ Teone Mitevske Strugar (17.00) i srpskog „Klip“ Maje Miloš (19.00) održaće se takođe onlajn, u okviru selekcije Pobednici. Na istom mestu u kategoriji Nezavisnog filma biće prikazan film „Mamonga“ Stefana Maleševića (23.00). U programu Studentski film biće prikazani filmovi iz Hrvatske i Slovenije, a u sklopu pratećeg programa održaće se promocija knjige „Piščevo putovanje – Mitska struktura za pisce“ Kristofera Voglera u izdanju Filmskog centra Srbije.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike