Da li ste se ikada zapitali zašto su Simpsonovi žuti? Razlog će vas iznenaditi

08.11.2022

06:05

0

Ova boja je popularan izbor kreatora animiranih filmova i serija za izgled njihovih likova zbog mnogo faktora

Da li ste se ikada zapitali zašto su Simpsonovi žuti? Razlog će vas iznenaditi
Simpsonovi - Copyright Profimedia

Simpsonovi“ su jedna od najuspešnijih američkih animiranih serija, koja se prikazuje na televiziji više od 30 godina. Vole je i deca i odrasli, a likovi iz ovog crtaća su odavno postali ikone popularne kulture. Većina ljudi zna Homera, Barta, Mardž i Lisu Simpson, a jedna od stvari koja ih čini toliko prepoznatljivim je njihova žuta boje kože.

Profimedia
 

Zbog čega su autori ove animirane serije baš izabrali žutu? Met Grening, tvorac „Simpsonovih“, otkrio je jednom prilikom razlog u interjvuu za BBC.

- Animatorka je došla na ideju da likovi budu žuti i čim mi je pokazala kako ih je obojila, rekao sam: „To je to!“ - naveo je Grening i dodao:

- Kada daljinskim upravljačem menjate kanale, i na blic primetite bljesak žute boje, znaćete odmah da se emituju „Simpsonovi“.

Simpsonovi/Profimedia
 

U međuvremenu, i u drugim popularnim crtaćima su se pojavljivali žuti likovi, s obzirom na činjenicu da se pokazalo da ova boja zaista upada u oči. Najpoznatiji primer ovog fenomena je svakako Sunđer Bob Kockalone, još jedan prepoznatljiv animirani lik i glavni junak istoimenog crtanog filma.

Žuta boja je popularan izbor kreatora animiranih filmova i serija za izgled njihovih likova i iz drugih razloga, osim uspeha „Simpsonovih“.

Printscreen/YouTube
 

Žuta je, naime, najvidljivija boja u čitavom vizuelnom spektru boja. Ona je takođe komplementarna sa plavom bojom, koja je jedna o najčešćih pozadina u crtanim filmovima, budući da su nebo i voda prikazani plavom bojom.

Žuta je i topla boja, koja asocira na radost i optimizam, zbog čega je pravi izbor za glavne junake u crtanim filmovima.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: City magazine

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike